Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606495)
      • Kadry i płace (26073)
      • Obrót gospodarczy (88689)
      • Rachunkowość firm (3729)
      • Ubezpieczenia (35724)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    13.07.2005 Kadry i płace

    Jakie są zasady przyznawania posiłków profilaktycznych i napojów?

    Pracodawcy są zobowiązani nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach odpowiednie napoje i posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem stanowi często to, komu one przysługują oraz w jakiej formie pracownik powinien je otrzymywać.

    Przepisy szczegółowo określają kryteria charakteryzujące warunki szczególnie uciążliwe oraz wymagania, jakie powinny spełniać posiłki i napoje profilaktyczne.
    Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom wykonującym prace:
    • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
    • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
    ikona kłódki
    Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    Powiązane dokumenty
    • Kiedy badania lekarskie wykonane u poprzedniego pracodawcy zwalniają z obowiązku ich przeprowadzenia u nowego pracodawcy
    • Jak obliczyć podstawę wymiaru podatku i składek ZUS, jeżeli kurs waluty obcej, w jakiej pracownikowi przysługuje wynagrodzenie, został uzgodniony z pracodawcą
    • Czy fryzjerka może zatrudnić na umowę cywilnoprawną niepełnoletnią córkę
    • Język dokumentacji pracowniczej przy zatrudnianiu cudzoziemca po zmianach przepisów
    • Jak biuro rachunkowe powinno reagować na zarzuty dyskryminacji ze względu na ciążę przy zwolnieniu pracownicy
    • USTAWA z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy Art./§ 232
    • ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów
    ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne
    27.06.2025 Kadry i płace
    Jakie obowiązki bhp ma pracodawca w przypadku praktyk zawodowych uczniów
    Czytaj więcej
    02.06.2025 Kadry i płace
    Czy można zlecić pracownikowi wykonanie zadań w godzinach nadliczbowych w porze nocnej przy pracach niebezpiecznych
    Czytaj więcej
    22.05.2024 Kadry i płace
    Wyrok SN z dnia 22 maja 2024 r., sygn. III PSKP 17/23
    Czytaj więcej
    18.05.2023 Ubezpieczenia
    Decyzja ZUS nr 285/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/285/2023
    Czytaj więcej
    18.04.2023 Kadry i płace
    Oświadczenie o zapoznaniu się z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa i higieny pracy
    Czytaj więcej
    18.08.2020
    W jakiej sytuacji dodatek za pranie odzieży roboczej jest zwolniony z oskładkowania
    Czytaj więcej
    04.11.2019 Kadry i płace
    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej
    Czytaj więcej
    16.07.2019 Podatki
    Jak zapewniać pracownikom posiłki profilaktyczne od 9 lipca 2019 r.
    Czytaj więcej
    07.03.2019 Podatki
    Czy należy opodatkować wartość karty na zakup posiłków profilaktycznych przez pracownika
    Czytaj więcej
    02.07.2018 Kadry i płace
    Kiedy wartość świadczeń mających zapewnić pracownikom lepsze warunki pracy jest zwolniona ze składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne
    Czytaj więcej
    02.07.2018 Podatki
    Jak rozliczyć bony wydawane pracownikom na posiłki profilaktyczne
    Czytaj więcej
    07.02.2018 Kadry i płace
    Na jakich zasadach pracodawca finansujący posiłki swoim zatrudnionym może skorzystać ze zwolnienia składkowego
    Czytaj więcej
    18.12.2017 Kadry i płace
    Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą
    Czytaj więcej
    25.10.2017 Podatki
    Czy dwa posiłki profilaktyczne w ciągu dnia stanowią przychód pracownika
    Czytaj więcej
    01.10.2017 Kadry i płace
    Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych
    Czytaj więcej
    02.02.2017 Podatki
    Czy od przekazania posiłków profilaktycznych trzeba odprowadzić VAT
    Czytaj więcej
    17.10.2016 Kadry i płace
    Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne
    Czytaj więcej
    29.10.2013 Kadry i płace
    Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne
    Czytaj więcej
    29.03.2013 Podatki
    Czy od wartości posiłków przekazanych pracownikom po 31 marca br. trzeba naliczyć składki i podatek
    Czytaj więcej
    22.07.2011 Kadry i płace
    W jakiej maksymalnej temperaturze mogą pracować pracownicy
    Czytaj więcej
    07.04.2011 Kadry i płace
    Co zmienia w Kodeksie pracy nowa ustawa o substancjach chemicznych i ich mieszaninach
    Czytaj więcej
    07.12.2010 Kadry i płace
    Jakie świadczenia bhp dla zleceniobiorców nie podlegają składkom
    Czytaj więcej
    22.10.2010 Podatki
    Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom
    Czytaj więcej
    22.10.2010 Kadry i płace
    Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym
    Czytaj więcej
    ikona kłódki
    Funkcjonalności dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.