Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606491)
      • Kadry i płace (26071)
      • Obrót gospodarczy (88689)
      • Rachunkowość firm (3729)
      • Ubezpieczenia (35724)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    01.10.2017 Kadry i płace

    Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

    Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.

    Pierwszą czynnością, jaką musi dokonać pracodawca, aby sprawdzić, czy pracownikom przysługują posiłki i napoje profilaktyczne, jest ustalenie stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje. Musi zatem przeprowadzić badanie wydatku energetycznego pracowników w ciągu zmiany roboczej. Dopiero to wyliczenie wskaże, którym pracownikom takie posiłki i napoje przysługują.

    ikona kłódki
    Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    Powiązane dokumenty
    • Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w sezonie letnim
    • Praca zimą na wysokości – obowiązki pracodawcy w zakresie bhp
    • USTAWA z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy Art./§ 232
    • ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów Art./§ 3 4
    ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne
    10.07.2025 Kadry i płace
    Maksymalna temperatura w pracy – obowiązki pracodawcy
    Czytaj więcej
    06.10.2023 Kadry i płace
    Od 1 listopada 2023 r. większa grupa pracowników uzyska prawo do posiłków i napojów profilaktycznych
    Czytaj więcej
    21.08.2023 09:23 Kadry i płace
    W czasie upałów pracodawcy muszą zapewnić pracownikom wodę do picia i odpowiednią odzież ochronną
    Czytaj więcej
    18.05.2023 Ubezpieczenia
    Decyzja ZUS nr 285/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/285/2023
    Czytaj więcej
    11.10.2022 Kadry i płace
    Przyznawanie posiłków i napojów profilaktycznych od 1 listopada 2022 r.
    Czytaj więcej
    11.06.2021 Kadry i płace
    Obowiązki pracodawcy w zakresie bhp w czasie upałów
    Czytaj więcej
    04.11.2019 Kadry i płace
    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej
    Czytaj więcej
    16.07.2019 Podatki
    Jak zapewniać pracownikom posiłki profilaktyczne od 9 lipca 2019 r.
    Czytaj więcej
    02.07.2019 Kadry i płace
    W jaki sposób zapewnić pracownikom wodę do picia w okresie letnim
    Czytaj więcej
    06.06.2019 Kadry i płace
    Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki
    Czytaj więcej
    07.03.2019 Podatki
    Czy należy opodatkować wartość karty na zakup posiłków profilaktycznych przez pracownika
    Czytaj więcej
    02.07.2018 Podatki
    Jak rozliczyć bony wydawane pracownikom na posiłki profilaktyczne
    Czytaj więcej
    01.07.2018 Kadry i płace
    Kiedy trzeba zapewnić pracownikom chłodne napoje w okresie letnim
    Czytaj więcej
    14.06.2018 Kadry i płace
    Upały w pracy – jakie obowiązki ma pracodawca
    Czytaj więcej
    07.02.2018 Kadry i płace
    Na jakich zasadach pracodawca finansujący posiłki swoim zatrudnionym może skorzystać ze zwolnienia składkowego
    Czytaj więcej
    18.12.2017 Kadry i płace
    Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą
    Czytaj więcej
    25.10.2017 Podatki
    Czy dwa posiłki profilaktyczne w ciągu dnia stanowią przychód pracownika
    Czytaj więcej
    14.06.2017 Kadry i płace
    Jakie obowiązki ma pracodawca w czasie upałów
    Czytaj więcej
    02.02.2017 Podatki
    Czy od przekazania posiłków profilaktycznych trzeba odprowadzić VAT
    Czytaj więcej
    17.10.2016 Kadry i płace
    Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne
    Czytaj więcej
    02.06.2016 Kadry i płace
    Kiedy pracownikom zatrudnionym w biurze trzeba zapewnić napoje chłodzące w okresie letnim
    Czytaj więcej
    02.08.2015 Kadry i płace
    Jaka maksymalna temperatura obowiązuje w pomieszczeniach pracy
    Czytaj więcej
    02.02.2015 Kadry i płace
    Czy posiłek regeneracyjny obniża dietę z tytułu podróży służbowej
    Czytaj więcej
    ikona kłódki
    Funkcjonalności dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.