18.05.2023 Ubezpieczenia

Decyzja ZUS nr 285/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/285/2023

Brak obowiązku uwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne karty przedpłaconej na zakup posiłków profilaktycznych i napojów bezalkoholowych

Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z 06 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221 z późn. zm.) w związku z art. 83d ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009 z późn. zm.), Zakład Ubezpieczeń Społeczny (zwany dalej: Zakładem) w związku z wnioskiem złożonym 20 marca 2023r., uzupełnionym w dniu 29 marca 2023 r. i w dniu 20 kwietnia 2023 r. przez…………………….. (zwanego dalej: Przedsiębiorcą) uznaje za prawidłowe stanowisko w przedmiocie braku obowiązku odprowadzania składek na ubezpieczenia społeczne od wartości udostępnianej pracownikom Karty przedpłaconej na zakup posiłków profilaktycznych i napojów bezalkoholowych w celu wywiązania się przez przedsiębiorcę z obowiązku zapewnienia posiłków profilaktycznych na podstawie § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia MPiPS z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Uzasadnienie

Wnioskiem złożonym 20 marca 2023 r., Przedsiębiorca wystąpił do Zakładu o wydanie indywidualnej interpretacji w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców. Wniosek został uzupełniony w dniu 29 marca 2023 r. oraz w dniu 20 kwietnia 2023 r.

Opis zdarzenia przyszłego:

Zwana dalej Spółką lub Wnioskodawcą zatrudnia pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych. Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 1510 z późn. zm., dalej: Kodeks pracy), pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest: to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określiła, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania. Zgodnie z § 1 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r., Nr 60 poz. 279, z późn. zm.; dalej: Rozporządzenie), pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej „posiłkami”, w formie jednego dania gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust. 2 Rozporządzenia. Dodatkowo, stosownie do § 1 pkt 2 Rozporządzenia, obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie takim pracownikom napojów, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

Z kolei w myśl § 2 ust. 2 Rozporządzenia, pracodawca zapewnia pracownikowi możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego, w szczególności przez przekazanie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub bonów/talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku w tej formie.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne