Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606708)
      • Kadry i płace (26075)
      • Obrót gospodarczy (88729)
      • Rachunkowość firm (3835)
      • Ubezpieczenia (35839)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    Artykuł aktualny na dzień 05-12-2025
    11.10.2022 Kadry i płace

    Przyznawanie posiłków i napojów profilaktycznych od 1 listopada 2022 r.

    W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.

    Pierwszą czynnością, jakiej musi dokonać pracodawca, aby sprawdzić, czy pracownikom przysługują posiłki i napoje profilaktyczne, jest ustalenie stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje. Musi zatem przeprowadzić badanie wydatku energetycznego pracowników w ciągu zmiany roboczej. Dopiero to wyliczenie wskaże, którym pracownikom przysługują takie posiłki i napoje.

    ikona kłódki
    Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    Powiązane dokumenty
    • Maksymalna temperatura w pracy – obowiązki pracodawcy
    • Czy pracodawca może zlecić pracownikom biurowym prace przy dekorowaniu sali i ogrodu na bal karnawałowy dla dzieci pracowników
    • Zatrudnianie pracowników sezonowych – jaką formę współpracy powinien wybrać pracodawca
    • Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze letniej
    • Bezpieczeństwo i higiena pracy w okresie zimowym
    • USTAWA z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy Art./§ 232
    • ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów Art./§ 3 4
    ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne
    10.07.2025 Kadry i płace
    Maksymalna temperatura w pracy – obowiązki pracodawcy
    Czytaj więcej
    06.11.2023 Podatki
    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – listopad 2023 r.
    Czytaj więcej
    06.10.2023 Kadry i płace
    Od 1 listopada 2023 r. większa grupa pracowników uzyska prawo do posiłków i napojów profilaktycznych
    Czytaj więcej
    21.08.2023 09:23 Kadry i płace
    W czasie upałów pracodawcy muszą zapewnić pracownikom wodę do picia i odpowiednią odzież ochronną
    Czytaj więcej
    18.05.2023 Kadry i płace
    Decyzja ZUS nr 284/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/284/2023
    Czytaj więcej
    03.03.2023 Podatki
    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – marzec 2023 r.
    Czytaj więcej
    12.01.2023 Kadry i płace
    Decyzja ZUS nr 15/2023 z dnia 12 stycznia 2023 r., sygn. WPI/200000/43/15/2023
    Czytaj więcej
    11.06.2021 Kadry i płace
    Obowiązki pracodawcy w zakresie bhp w czasie upałów
    Czytaj więcej
    04.11.2019 Kadry i płace
    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej
    Czytaj więcej
    13.08.2019 Podatki
    Bony na posiłki profilaktyczne – w prawie pracy, podatkach i ewidencji księgowej
    Czytaj więcej
    02.07.2019 Kadry i płace
    W jaki sposób zapewnić pracownikom wodę do picia w okresie letnim
    Czytaj więcej
    06.06.2019 Kadry i płace
    Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki
    Czytaj więcej
    01.07.2018 Kadry i płace
    Kiedy trzeba zapewnić pracownikom chłodne napoje w okresie letnim
    Czytaj więcej
    14.06.2018 Kadry i płace
    Upały w pracy – jakie obowiązki ma pracodawca
    Czytaj więcej
    18.12.2017 Kadry i płace
    Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą
    Czytaj więcej
    01.10.2017 Kadry i płace
    Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych
    Czytaj więcej
    14.06.2017 Kadry i płace
    Jakie obowiązki ma pracodawca w czasie upałów
    Czytaj więcej
    17.10.2016 Kadry i płace
    Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne
    Czytaj więcej
    02.06.2016 Kadry i płace
    Kiedy pracownikom zatrudnionym w biurze trzeba zapewnić napoje chłodzące w okresie letnim
    Czytaj więcej
    02.08.2015 Kadry i płace
    Jaka maksymalna temperatura obowiązuje w pomieszczeniach pracy
    Czytaj więcej
    02.01.2015 Kadry i płace
    Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym
    Czytaj więcej
    12.03.2014 Kadry i płace
    Po 31 marca 2014 r. część pracowników straci prawo do posiłków profilaktycznych
    Czytaj więcej
    29.10.2013 Kadry i płace
    Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne
    Czytaj więcej
    ikona kłódki
    Funkcjonalności dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.