Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606492)
      • Kadry i płace (26072)
      • Obrót gospodarczy (88689)
      • Rachunkowość firm (3729)
      • Ubezpieczenia (35724)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    12.01.2023 Kadry i płace Ubezpieczenia

    Decyzja ZUS nr 15/2023 z dnia 12 stycznia 2023 r., sygn. WPI/200000/43/15/2023

    Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne - bony żywieniowe na tzw. posiłki profilaktyczne dla pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych

    Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z 06 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2021 r. poz. 162 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1009 ze zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych w związku z wnioskiem złożonym 04 stycznia 2022r. przez przedsiębiorcę: uznaje za prawidłowe w przedmiocie uwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości wydawanych dla pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych bonów żywieniowych na tzw. posiłki profilaktyczne z uwagi na fakt, iż wskazane bony będą uprawniały do zakupu dowolnych produktów, artykułów spożywczych i przemysłowych oraz napojów bezalkoholowych.

    Uzasadnienie

    Wnioskiem złożonym 4 stycznia 2023 r., (zwana dalej „Przedsiębiorcą”) wystąpiła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (zwanego dalej „Zakładem”) o wydanie indywidualnej interpretacji w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców.

    Opis stanu faktycznego:

    W okresie od listopada do końca marca Pracodawca będzie zapewniał pracownikom posiłki profilaktyczne określone w Rozporządzeniu,, wydawane ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Posiłki o których mowa będą przekazywane w formie bonów żywieniowych, ponieważ Pracodawca nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Przekazywanie bonów żywieniowych zostało uregulowane w porozumieniu ze Stroną Związkową.

    ikona kłódki
    Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    Powiązane dokumenty
    • Czy pracodawca może zlecić pracownikom biurowym prace przy dekorowaniu sali i ogrodu na bal karnawałowy dla dzieci pracowników
    • Zatrudnianie pracowników sezonowych – jaką formę współpracy powinien wybrać pracodawca
    • Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze letniej
    • Czy należy opłacać składki ZUS od wartości karnetu sportowego w okresie urlopu macierzyńskiego i wychowawczego
    • Delegowanie pracowników do krajów UE – zasady postępowania
    • USTAWA z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy Art./§ 232
    • USTAWA z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych Art./§ 4 18 20
    • ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów Art./§ 8
    • ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe Art./§ 2
    ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne
    06.11.2023 Podatki
    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – listopad 2023 r.
    Czytaj więcej
    06.10.2023 Kadry i płace
    Od 1 listopada 2023 r. większa grupa pracowników uzyska prawo do posiłków i napojów profilaktycznych
    Czytaj więcej
    28.09.2023 Podatki
    Nieodpłatne świadczenia pracownicze - zasady opodatkowania PIT i oskładkowania
    Czytaj więcej
    18.05.2023 Kadry i płace
    Decyzja ZUS nr 284/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/284/2023
    Czytaj więcej
    03.03.2023 Podatki
    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – marzec 2023 r.
    Czytaj więcej
    11.10.2022 Kadry i płace
    Przyznawanie posiłków i napojów profilaktycznych od 1 listopada 2022 r.
    Czytaj więcej
    04.11.2019 Kadry i płace
    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej
    Czytaj więcej
    13.08.2019 Podatki
    Bony na posiłki profilaktyczne – w prawie pracy, podatkach i ewidencji księgowej
    Czytaj więcej
    06.06.2019 Kadry i płace
    Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki
    Czytaj więcej
    ikona kłódki
    Funkcjonalności dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.