Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom
Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.
Zapewnienie posiłków pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych jest obowiązkiem pracodawcy, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. W takiej sytuacji wartość świadczenia jest w całości zwolniona zarówno ze składek, jak i z podatku. Jeśli jednak pracodawca nie ma takiego obowiązku, a udostępnia pracownikom posiłki, wówczas po stronie pracownika powstaje przychód podlegający opodatkowaniu. Gdy wartość tego przychodu przekroczy 190 zł miesięcznie, to od nadwyżki ponad tę kwotę należy naliczyć składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.
Posiłki wynikające z przepisów bhp
Zwolnienie z podatku dochodowego od osób fizycznych obejmuje m.in. świadczenia, które przysługują pracownikom na podstawie przepisów bhp, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub z przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw (art. 21 ust. 1 pkt 11 updof). Chodzi o pracowników zatrudnionych w tzw. warunkach uciążliwych, którym pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatnie:
● posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego oraz
● napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy .
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty