Jak prawidłowo udzielać przerw w pracy
Przepisy prawa pracy nakładają na pracodawców stosowanie przerw w czasie pracy. Zasadą jest, że przerwy, których udzielanie jest obowiązkowe w razie zaistnienia określonych okoliczności (przepracowanie pewnego czasu w ciągu doby, wykonywanie pracy w warunkach szkodliwych, niepełnosprawność pracownika), są w całości zaliczane do czasu pracy. Pozostałych przerw nie wlicza się pracownikowi do czasu pracy.
Różny jest charakter i podstawa udzielania przerw w pracy. Najczęściej służą one do regeneracji sił pracownika w pracy lub do załatwienia spraw osobistych. Nieudzielanie obowiązkowych przerw przez pracodawcę narusza uprawnienia pracownicze.
Ze względu na specyfikę produkcji chciałbym, aby wszyscy pracownicy mieli obowiązkową 15-minutową przerwę w tym samym czasie i to po 2 godzinach pracy. Czy przepisy nakładają jakiś termin w zakresie udzielania tej przerwy?
Przepisy nie określają, w jakim czasie powinna być udzielana obowiązkowa tzw. śniadaniowa przerwa. Ustanawianie jej jednak na początku pracy nie powinno mieć miejsca. Ma ona na celu umożliwienie np. krótkiego wypoczynku pracownika, zjedzenie posiłku itp., a z tego wynika, że powinna przypadać po przepracowaniu pewnej (znacznej nawet) części dobowego wymiaru czasu pracy (np. połowy lub 1/3). Można ją ustalić w tym samym czasie dla wszystkich pracowników.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Masz już konto? Zaloguj się