27.12.2023 Kadry i płace

Zastosowanie przepisów kodeksu pracy dla specjalistów w przedszkolach niepublicznych - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Bydgoszczy z dnia 27 grudnia 2023 r., sygn. RIO-NR.K-432-44/2023

W związku z Pani pismem z dnia 14 listopada 2023 r., doręczonym w dniu 24 listopada 2023 r., złożonym w imieniu D. Z. sp. z o.o. w Przyłękach, które zostało zakwalifikowane jako wniosek o udzielenie wyjaśnień w zakresie stosowania przepisów o finansach publicznych w przedmiocie wykorzystywania przez nie dotacji przyznawanych z budżetów jednostek samorządu terytorialnego, Regionalna Izba Obrachunkowa w Bydgoszczy, działając na podstawie art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1325) wyjaśnia, co następuje.

Zgodnie z art. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta nauczyciela (Dz. U. z 2023 r., poz. 984), ustawie podlegają nauczyciele, wychowawcy i inni pracownicy pedagogiczni zatrudnieni w: 1) publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach oraz placówkach doskonalenia nauczycieli działających na podstawie ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 r. poz. 1082, z późn. zm.), z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1a, 1b oraz pkt 2 lit. a; okręgowych ośrodkach wychowawczych, zakładach poprawczych oraz schroniskach dla nieletnich działających na podstawie ustawy z dnia 9 czerwca 2022 r. o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich (Dz. U. poz. 1700 oraz z 2023 r. poz. 289); 2) 3) (uchylony); 4) publicznych kolegiach pracowników służb społecznych. Ustawie podlegają również, w zakresie określonym ustawą: 1) nauczyciele mianowani lub dyplomowani zatrudnieni na stanowiskach, na których wymagane są kwalifikacje pedagogiczne, w: a) b) c) e) urzędach organów administracji rządowej, kuratoriach oświaty, specjalistycznej jednostce nadzoru, d) Centralnej Komisji Egzaminacyjnej oraz okręgowych komisjach egzaminacyjnych, organach sprawujących nadzór pedagogiczny nad okręgowymi ośrodkami wychowawczymi, zakładami poprawczymi, schroniskami dla nieletnich oraz szkołami przy zakładach karnych; la) nauczyciele zatrudnieni w szkołach polskich, o których mowa w art. 4 pkt 29d ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe, oraz w publicznych szkołach i zespołach szkół ul. Św. Trójcy 35, 85-224 Bydgoszcz RT tel. 52 37 68 210, fax. 52 506 52 23 bydgoszcz@rio.gov.pl Zespół Zamiejscowy w Toruniu ul. Szosa Bydgoska 52, 87-100 Toruń tel. 56 65 77 821, fax 56 65 77 823 torun@bydgoszcz.rio.gov.pl Zespół Zamiejscowy we Włocławku ul. Brzeska 6, 87-700 Włocławek tel. 54 23 04 921, fax 54 23 04 923 wloclawek@bydgoszcz.rio.gov.pl } przy przedstawicielstwach dyplomatycznych, urzędach konsularnych i przedstawicielstwach wojskowych Rzeczypospolitej Polskiej;