Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (614576)
      • Kadry i płace (27015)
      • Obrót gospodarczy (91729)
      • Rachunkowość firm (4004)
      • Ubezpieczenia (37712)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • REFORMA PIP 2026
      • NOWY STAŻ PRACY
      • JAWNOŚĆ WYNAGRODZEŃ
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Orzeczenia

    Orzeczenia

    Zakres dat
    -
    Tematyka
    Wszystkie Ubezpieczenia
    Zbiór orzeczeń
    Wszystkie Orzeczenia Sądu Najwyższego Orzeczenia Naczelnego Sądu Administracyjnego Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego
    Rodzaj dokumentu
    Wszystkie Orzeczenie Postanowienie sądu Uchwała sądu Wyrok
    Zawiera tezę
    Wszystkie Tak
    Roczniki
    Wszystkie Rok 2026 Rok 2025 Rok 2024 Rok 2023 Rok 2022 Rok 2021 Rok 2020 Rok 2019 Rok 2018 Rok 2017 Rok 2016 Rok 2015 Rok 2014 Rok 2013 Rok 2012 Rok 2011 Rok 2010 Rok 2009 Rok 2008 Rok 2007 Rok 2006 Rok 2005 Rok 2004 Rok 2003 Rok 2002 Rok 2001 Rok 2000 Rok 1999 Rok 1998 Rok 1997 Rok 1996 Rok 1995 Rok 1994 Rok 1993 Rok 1992 Rok 1991 Rok 1990 Rok 1989 Rok 1988 Rok 1987 Rok 1986 Rok 1985 Rok 1984 Rok 1983 Rok 1982 Rok 1981
    Orzeczenie
    24.05.2024 Ubezpieczenia

    Weryfikacja przeważającej działalności gospodarczej według rzeczywistego stanu a wpis w rejestrze REGON - Wyrok NSA z dnia 24 maja 2024 r., sygn. I GSK 506/23

    Ocena przeważającej działalności podmiotu ubiegającego się o zwolnienie z obowiązku opłacania składek na podstawie art. 31 zo ust. 11 ustawy COVID-19 nie może opierać się wyłącznie na danych zawartych w rejestrze REGON, ale musi uwzględniać rzeczywiście wykonywaną działalność, zwłaszcza w przypadku, gdy wpis w rejestrze nie odpowiada stanowi faktycznemu.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    24.05.2024 Ubezpieczenia

    ZUS zobowiązany do weryfikacji rzeczywistej działalności gospodarczej przy zwolnieniach COVID-19 - Wyrok NSA z dnia 24 maja 2024 r., sygn. I GSK 684/23

    W ramach ustalania rzeczywistego przeważającego przedmiotu działalności, określonego w art. 31zo ust. 11 ustawy COVID-19, organ administracyjny ma obowiązek przeprowadzić postępowanie wyjaśniające, jeśli istnieją wątpliwości co do zgodności danych zawartych w rejestrze REGON z faktycznym stanem rzeczy.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OW 43/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. II GSK 1661/23

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OW 17/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OW 24/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OZ 255/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OW 55/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Zbieg uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego i specjalnego zasiłku opiekuńczego - Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OSK 1024/23

    W przypadku zbiegu uprawnień do specjalnego zasiłku opiekuńczego i świadczenia pielęgnacyjnego, przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego wymaga uprzedniego definitywnego zrezygnowania z przysługującego specjalnego zasiłku opiekuńczego, co wyklucza jednoczesne przyznanie obu świadczeń za ten sam okres oraz konieczność całkowitego uchylenia decyzji przyznającej specjalny zasiłek opiekuńczy.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Odmowa przyznania świadczenia pielęgnacyjnego w związku z rezygnacją z zatrudnienia - Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OSK 1162/23

    Oświadczenie o rezygnacji z jednego z konkurencyjnych świadczeń, aby uzyskać inne świadczenie (m.in. pielęgnacyjne), musi być definitywne, nie zaś hipotetyczne lub uzależnione od warunku przyszłego. Świadczenie pielęgnacyjne może być przyznane dopiero po bezwarunkowej rezygnacji z dotychczasowego świadczenia.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Rezygnacja z zatrudnienia a świadczenie pielęgnacyjne - Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OSK 1219/23

    Prawo do świadczenia pielęgnacyjnego przysługuje osobom rezygnującym z zatrudnienia w celu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną niezależnie od ich wieku; decydująca jest ocena związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy niepodejmowaniem zatrudnienia a sprawowaną opieką.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OW 59/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. II GSK 2206/23

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. II GSK 1622/23

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OZ 251/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Przywrócenie terminu do złożenia odwołania - wymogi formalne - Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OSK 1654/22

    Świadczenie pielęgnacyjne nie może zostać przyznane z mocą wsteczną, jeśli wniosek o nie został złożony po dacie, za którą żądane jest wyrównanie, chyba że decyzja poprzedzająca takie wstrzymanie świadczenia została skutecznie zaskarżona i wykazane zostały przesłanki do przywrócenia terminu na złożenie odwołania.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Opieka naprzemienna a kolejność złożenia wniosku: rozstrzygnięcie NSA - Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OSK 1648/22

    W przypadku braku sądowego orzeczenia o opiece naprzemiennej, świadczenie wychowawcze przysługuje rodzicowi, który pierwszy złoży wniosek, niezależnie od faktycznego podziału opieki nad dzieckiem pomiędzy rodzicami.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.05.2024 Ubezpieczenia

    Wybór świadczenia pielęgnacyjnego a specjalny zasiłek opiekuńczy - Wyrok NSA z dnia 23 maja 2024 r., sygn. I OSK 962/23

    W przypadku zbiegu uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego i specjalnego zasiłku opiekuńczego, osoba może ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne dopiero po wygaśnięciu prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub po skutecznej rezygnacji z tego zasiłku, a wyrównanie różnicy między świadczeniami nie jest możliwe.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    22.05.2024 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 22 maja 2024 r., sygn. I OZ 248/24

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    22.05.2024 Ubezpieczenia

    Umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne zależy od wykazania przesłanek przez zobowiązanego - Wyrok NSA z dnia 22 maja 2024 r., sygn. I GSK 1073/20

    W postępowaniu w sprawie umorzenia należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne, to zobowiązany ma obowiązek wykazania przesłanek uzasadniających umorzenie tych należności, a organ administracyjny ma prawo, lecz nie obowiązek, do udzielenia stosownej ulgi, nawet jeśli występują przesłanki umorzenia.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    22.05.2024 Obrót gospodarczy Ubezpieczenia

    Sąd Najwyższy o naruszeniu konstytucyjnych zasad przy emeryturach dla byłych funkcjonariuszy - Wyrok SN z dnia 22 maja 2024 r., sygn. III USKP 24/24

    Sąd jest uprawniony do odmowy zastosowania art. 15c ust. 3 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy, gdy przepis ten, mimo że formalnie obowiązujący, prowadzi do skutków naruszających konstytucyjne zasady proporcjonalności, sprawiedliwości społecznej oraz równego traktowania, zwłaszcza gdy dotyczy funkcjonariuszy, którzy tylko przez krótki okres służyli na rzecz totalitarnego państwa, a po

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    22.05.2024 Obrót gospodarczy Ubezpieczenia

    Problem prawny zbiegu świadczeń emerytalnych w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego - Wyrok SN z dnia 22 maja 2024 r., sygn. III USKP 147/23

    W przypadku zbiegu prawa do emerytury z powszechnego systemu emerytalnego oraz świadczeń policyjnych dla funkcjonariuszy w służbie przed 2 stycznia 1999 r., obowiązuje zasada pobierania jednego świadczenia, chyba że emerytura policyjna została obliczona według zasad dla funkcjonariuszy przyjętych po 1 stycznia 1999 r.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    22.05.2024 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 22 maja 2024 r., sygn. I GSK 1010/20

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    22.05.2024 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 22 maja 2024 r., sygn. I GSK 991/20

    czytaj dalej
    Poprzednia
    173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185
    Następna
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2026 INFOR PL S.A.