Interpretacja indywidualna z dnia 02.12.2014, sygn. IPPB1/415-951/14-5/AM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB1/415-951/14-5/AM
Mając na uwadze brzmienie analizowanego przepisu art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz kierując się treścią wniosku Wnioskodawczyni ma możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na zakupu usług gastronomicznych oraz artykułów spożywczych w ramach świadczonych usług z zakresu gastronomii i żywienia.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 12 sierpnia 2014 r. (data wpływu 21 sierpnia 2014 r.) oraz piśmie uzupełniającym z dnia 19 listopada 2014 r. ( data nadania 20 listopada 2014 r., data wpływu 24 listopada 2014 r.) na wezwanie organu z dnia 7 listopada 2014 r. Nr IPPB1/415-951/14-2/AM (data nadania 7 listopada 2014 r., data doręczenia 13 listopada 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie kosztów uzyskania uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 21 sierpnia 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie kosztów uzyskania uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej.
We wniosku zostało przedstawiono następujący stan faktyczny.
Wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą na podstawie wpisu do centralnej ewidencji działalności gospodarczej. W ramach prowadzonej działalności gospodarczej zostały zawarte umowy, w ramach których są świadczone usługi doradcze w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej, analizowanie rynku i usług gastronomicznych, doradztwo: w zakresie sposobów i rodzaju żywienia, przygotowywanie receptur dla przygotowania potraw oraz proponowanie potraw do serwowania w restauracji w połączeniu z winami, śledzenie trendów żywieniowych oraz także inne dodatkowe usługi dotyczących działalności gastronomicznej oraz w zakresie produkcji wyrobów gotowych z mięsa drobiowego, przygotowywanie gotowych półproduktów.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty