26.10.2023 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 26 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.251.2023.2.MAZ

Możliwość produkcji nalewek poza składem podatkowym

Interpretacja indywidualna

– stanowisko prawidłowe

Szanowni Państwo,

stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w podatku akcyzowym jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

Państwa wniosek z 21 lipca 2023 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczący możliwości produkcji nalewek poza składem podatkowym, wpłynął 8 sierpnia 2023 r. Uzupełnili go Państwo – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 3 października 2023 r. (wpływ 9 października 2023 r.). Treść wniosku jest następująca:

Opis zdarzenia przyszłego

Wnioskodawca (dalej także jako: „Spółka”) prowadzi działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. A także w zakresie wyrobu i przetwarzania alkoholu etylowego oraz w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych w ramach mikrodestylarni. Opisana działalność prowadzona jest w ramach oddziału Spółki.

Wnioskodawca nie prowadzi składu podatkowego. Wnioskodawca, korzystając ze zwolnienia ustanowionego na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku akcyzowym, a więc poza składem podatkowym, produkuje we własnej mikrodestylarni alkohol etylowy w ilości mniej niż 10 hektolitrów wciągu roku kalendarzowego. Produkcja obejmuje wyroby objęte pozycjami CN 2207 i CN 2208.

Wnioskodawca w ramach prowadzonej działalności gospodarczej zamierza rozpocząć produkcję nowego produktu w postaci nalewek owocowych, które będą wytwarzane na bazie destylatu o mocy objętościowej alkoholu poniżej 70%. Rzeczywista moc alkoholu w produkowanych nalewkach wynosić będzie ok. 40-50%. Produkcja nalewek będzie prowadzona z wykorzystaniem owoców z upraw własnych lub soków uzyskanych z tych owoców. Wnioskodawca prowadzi również jako rolnik działalność w zakresie upraw (oprócz winogron) jabłek, gruszek, pigwy, śliwek, agrestu itp. Do produkcji nalewek zostanie użyty wytworzony alkohol etylowy (destylat) poniżej 70 % - napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron o kodzie CN 2208 20 wyprodukowane przez Wnioskodawcę we własnej mikrodestylarni.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne