Porada aktualna na dzień 27-04-2024 *

*Od 1 września 2023 r. podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych uprawniających do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 450 zł.

30.05.2023 Ubezpieczenia

Czy bezpłatne udostępnianie pracownikom napojów przez pracodawcę podlega oskładkowaniu

Nasza firma zapewnia pracownikom napoje, wydawane wyłącznie w zakładowym bufecie (napoje zimne i gorące: woda, soki, kawa, herbata). Miesięczna wartość tych napojów nie przekracza 300 zł. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent z tego tytułu. Czy w tym przypadku należy opłacać składki ZUS od tych świadczeń?

W sytuacji gdy pracownicy otrzymują napoje na podstawie przepisów bhp, to wartość sfinansowanych przez pracodawcę napojów wydawanych w zakładowym bufecie nie stanowi podstawy naliczania składek ZUS. Jeśli natomiast napoje są swego rodzaju bonusem dla pracowników, niewynikającym z przepisów bhp, ich wartość należy oskładkować. Szczegóły w uzasadnieniu.

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników stanowi co do zasady przychód ze stosunku pracy. Przychodem takim jest m.in. wartość świadczeń nieodpłatnych lub częściowo odpłatnych otrzymanych przez pracownika.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne