30.01.2020 Podatki

Wyrok NSA z dnia 30 stycznia 2020 r., sygn. I GSK 701/17

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Dariusz Dudra Sędzia NSA Henryk Wach (spr.) Sędzia del. WSA Piotr Kraczowski Protokolant Anna Sobińska po rozpoznaniu w dniu 24 stycznia 2020 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej [...] od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 26 kwietnia 2017 r. sygn. akt V SA/Wa 1241/16 w sprawie ze skargi [...] na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia 9 marca 2016 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji akcyzowej 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od [...] na rzecz Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie 360 (trzysta sześćdziesiąt) złotych tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z 26 kwietnia 2017 r., sygn. akt V SA/Wa 1241/16 oddalił skargę A. Sp. z o.o. z siedzibą w P. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z [...] marca 2016 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji akcyzowej.

Wyrok zapadł na tle następujących okoliczności sprawy:

A. sp. z o.o. z siedzibą w P. - dalej: skarżąca, spółka lub strona wystąpiła o wydanie wiążącej informacji akcyzowej dla wyrobu o nazwie "cydr - niskoalkoholowy napój jabłkowy półmusujący gazowany półsłodki". Wyrób ten powinien być klasyfikowany do kodu CN 2206 00 51, obejmującego cydr. Jako rodzaj wyrobu wskazano napój fermentowany - cydr. W polu 45 wniosku - nazwa handlowa i informacje dodatkowe - wskazano m.in.: "CYDR - napój jabłkowy o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do 8,5% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na cydr, bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, lub dodania soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego. Udział soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego, w przeliczeniu na moszcz jabłkowy, lub moszczu jabłkowego, w nastawie na cydr, nie może być mniejszy nić 60% objętościowych. Normatywny ekstrakt soku jabłkowego 9,5 Brix.". Natomiast w polu 46 - szczegółowy opis wyrobu akcyzowego (...) skarżąca podała m.in.: 1. Skład surowcowy: Baza do fermentacji: Zawiera oprócz moszczu jabłkowego, co najmniej jeden z następujących składników: a) koncentrat soku jabłkowego; b) sacharoza w postaci cukru półbiałego. cukru białego, rafinowanego cukru białego, glukozy, fruktozy, syropu glukozowego; c) kwas jabłkowy lub inny spożywczy; d) drożdże; e) pożywki. 2. Cechy organoleptyczne: a) barwa - od jasno słomkowej do jasnożółtej; b) klarowność - klarowność całkowita bez opalizacji, zawiesin i osadów z ewentualnym mało widocznym osadem w postaci " dymku" ukazującym się nad dnem butelki po zawirowaniu jej zawartością, ale nie powodującym zmian klarowności wyrobu; c) zapach - zapach czysty, zharmonizowany, specyficzny dla danego wyrobu, wynikający z użytych składników, bez obcych zapachów; d) smak - smak jabłkowy, zharmonizowany, specyficzny dla danego wyrobu, bez obcych posmaków, słodki, wyraźnie wyczuwalne perlenie dwutlenku węgla. 4. Cechy fizykochemiczne: a) alkohol-1.2-8,5%; b) ekstrakt rzeczywisty - 85g/l +- 5g; c) kwasowość ogólna - kwasowość ogólna wyrażona, jako kwas jabłkowy w ilości od 3,5 do 9,0 g/l; d) kwasowość lotna - kwasowość lotna wyrażona, jako kwas octowy w ilości nie większej niż 1,3 g/l; e) ciśnienie dwutlenku węgla (bar w 20° C) - 1,7-2.3; f) dwutlenek siarki wolny - do 50 mg/l; g) dwutlenek siarki ogólny - do 200 mg/l; h) popiół - min. 1,1 g/l. Do wniosku spółka załączyła m.in.: kopię atestu na zagęszczony sok jabłkowy; kopię atestu na syrop glukozowy; kopie wzorów karty kupażu oraz metryczki nastawu, opis i schematy technologii produkcji oraz rozlewu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty