08.03.2013

Wyrok NSA z dnia 8 marca 2013 r., sygn. II OSK 2142/11

 

Dnia 8 marca 2013 roku Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: sędzia NSA Wojciech Mazur Sędziowie: sędzia NSA Andrzej Gliniecki sędzia NSA Leszek Kamiński (spr.) Protokolant asystent sędziego Michał Zawadzki po rozpoznaniu w dniu 8 marca 2013 r. na rozprawie w Izbie Ogólnoadministracyjnej skargi kasacyjnej A. S. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie z dnia 28 czerwca 2011 r. sygn. akt III SA/Lu 155/11 w sprawie ze skargi A. S. na decyzję Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie z dnia 24 stycznia 2011 r. nr DNS-HŻ.TL.0943/8/11 w przedmiocie opłaty za czynności wykonane w ramach urzędowych kontroli żywności oddala skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie wyrokiem z dnia 28 czerwca 2011 r., sygn. akt III SA/Lu 155/11, oddalił skargę A. S. na decyzję Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie z dnia 24 stycznia 2011 r., nr DNS-HŻ.TL.0943/8/11, w przedmiocie opłaty za czynności wykonane w ramach urzędowych kontroli żywności. W uzasadnieniu wyroku Sąd powołał się na następujący stan faktyczny i prawny sprawy:

Decyzją z dnia 24 stycznia 2011 r. Lubelski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Lublinie, po rozpatrzeniu odwołania A. S., utrzymał w mocy decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lublinie z dnia 14 grudnia 2010 r., ustalającą opłatę w wysokości 150 zł za czynności wykonane w ramach urzędowych kontroli żywności w dniach 27 października i 5 listopada 2010 r. w Barze gastronomicznym "(...)" w L.

W uzasadnieniu decyzji organ wskazał, że 20 października 2010 r. A. S. złożyła wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W dniu 27 października 2010 r. podczas urzędowej kontroli zakładu w ramach nadzoru sanitarnego ujawniono nieprawidłowości, stanowiące naruszenie przepisów rozporządzenia (WE) 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.UE.L.2004.139.55), zw. dalej rozporządzeniem 853/2004.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne