30.06.2018 Kadry i płace

Czy dietę należy pomniejszać o posiłek, z którego pracownik nie skorzystał

Podczas delegacji nasz pracownik miał opłacony nocleg, w którego cenie było zapewnione śniadanie. Zgodnie z poleceniem służbowym pracownik musiał opuścić hotel o godz. 5.00 rano i w związku z tym nie miał możliwości spożycia posiłku. Czy w takiej sytuacji powinniśmy obniżyć dietę o zapewnione śniadanie? Czy jeżeli jej nie obniżymy, to po stronie pracownika powstanie przychód do opodatkowania?

PROBLEM

RADA

Przepisy rozporządzenia w sprawie podróży służbowych nakazują obniżenie diety tylko wtedy, gdy w ramach usługi noclegowej pracownikowi zapewniono wyżywienie. Chodzi o sytuację, w której pracownik miał realną możliwość skorzystania ze śniadania, a nie taką, gdy z przyczyn niezależnych od pracownika nie było to możliwe. Nie można zatem obniżyć pracownikowi diety za śniadanie, którego nie mógł spożyć. Jednak organy skarbowe wskazują, że niezależnie od tego, czy pracownik mógł spożyć śniadanie, czy nie mógł, w takim przypadku niepomniejszenie diety spowoduje powstanie przychodu do opodatkowania w wysokości 25% diety.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne