Interpretacja indywidualna z dnia 4 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT1-3.4012.432.2024.1.ALN
Sposób opodatkowania podatkiem VAT sprzedaży posiłku, kwalifikowanego jako świadczenie usług lub dostawa towarów. Określenie podstawy opodatkowania. Obowiązek udokumentowania sprzedaży fakturą na rzecz pracodawcy i obowiązek ewidencjonowania sprzedaży na rzecz pracownika na kasie rejestrującej.
Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe
Szanowni Państwo,
stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego i zdarzenia przyszłego w podatku od towarów i usług w zakresie:
·sposobu opodatkowania podatkiem VAT sprzedaży Posiłku, kwalifikowanego jako świadczenie usług lub dostawa towarów (pytania nr 1 i nr 5);
·określenia podstawy opodatkowania (pytania nr 2 i nr 6);
·obowiązku udokumentowania sprzedaży fakturą na rzecz Pracodawcy (pytania nr 4 i nr 8) i obowiązku ewidencjonowania sprzedaży na rzecz Pracownika na kasie rejestrującej (pytania nr 3 i nr 7).
jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
4 czerwca 2024 r. wpłynął Państwa wniosek z 4 czerwca 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy:
·sposobu opodatkowania podatkiem VAT sprzedaży Posiłku, kwalifikowanego jako świadczenie usług lub dostawa towarów (pytania nr 1 i nr 5);
·określenia podstawy opodatkowania (pytania nr 2 i nr 6);
·obowiązku udokumentowania sprzedaży fakturą na rzecz Pracodawcy (pytania nr 4 i nr 8) i obowiązku ewidencjonowania sprzedaży na rzecz Pracownika na kasie rejestrującej (pytania nr 3 i nr 7).
Treść wniosku jest następująca.
Opis stanu faktycznego i zdarzenia przyszłego
Wnioskodawca jest osobą prawną, podatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych oraz zarejestrowanym podatnikiem VAT czynnym.
Głównym przedmiotem działalności Spółki jest zapewnianie w ramach Programu (…) przygotowywanych dań jak i produktów spożywczych (dalej łącznie jako „Posiłki”) dla zakładów pracy (dalej: „Pracodawcy”). Posiłki dostarczane są do zakładów pracy bezpośrednio do osób, które je spożywają, w tym za pośrednictwem znajdujących się w zakładach pracy automatów umożliwiających wydanie posiłku, lub w kantynach i stołówkach zakładowych. W niektórych przypadkach Posiłki w części lub w całości są przygotowywanie na terenu danego zakładu. Posiłki przygotowywane są przez odrębne podmioty działające na rzecz Wnioskodawcy w charakterze podwykonawców.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty