Interpretacja indywidualna z dnia 12 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP4-1.4012.388.2024.1.AK
Brak prawa do obniżenia kwoty podatku VAT należnego o kwotę podatku VAT naliczonego wykazanego w fakturach dokumentujących zakup towarów i usług nabywanych i wykorzystywanych do realizacji projektu.
Interpretacja indywidualna
– stanowisko prawidłowe
Szanowni Państwo,
stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług jestprawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
25 lipca 2024 r. wpłynął Państwa wniosek z 24 lipca 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy braku prawa do obniżenia kwoty podatku VAT należnego o kwotę podatku VAT naliczonego wykazanego w fakturach dokumentujących zakup towarów i usług nabywanych i wykorzystywanych do realizacji projektu pn. (...). Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
Wnioskodawca jest uczelnią publiczną w rozumieniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Jest również czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. Przedmiotem działalności uczelni jest kształcenie studentów i kadr naukowych, prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych, świadczenie usług naukowych i inne. Koszty działalności pokrywane są z subwencji i dotacji z budżetu państwa, przychodów własnych uzyskiwanych za świadczone usługi edukacyjne, przychodów własnych z tytułu najmu pomieszczeń, itp.
Wnioskodawca realizuje projekt: (...) na podstawie umowy nr (...) z dnia (...) 2022 r. w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 - 2020. Projekt jest realizowany w partnerstwie, w ramach konsorcjum (grupy operacyjnej: (...)), którego liderem jest A. Sp. z o.o. z siedzibą (...).
Celem projektu jest podjęcie próby wytworzenia produktów gotowych (wędlin), tj. wyrobów o podwyższonych wartościach cech jakościowych utożsamianych przez współczesnego konsumenta z produkcją rzemieślniczą na skalę przemysłową. Powyższe produkty wytwarzane są w oparciu o tucz rodzimych ras świń, tj. wbp (wielka biała polska) i pbz (polska biała zwisłoucha) oraz ich mieszańców bez wykorzystania antybiotyków oraz pasz GMO przy jednoczesnym wykorzystaniu składników pochodzenia roślinnego, takich jak zioła, owoce i warzywa o udokumentowanym działaniu antybakteryjnym, antyoksydacyjnym oraz probiotycznym. Jakość mięsa surowego oraz produktów gotowych była oceniana przez zespół ekspertów odpowiednio w oparciu o pomiar wartości cech fizykochemicznych oraz ocenę sensoryczną.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty