27.06.2024

Obowiązek udostępnienia informacji publicznej a zatwierdzenie sprawozdania finansowego - Wyrok NSA z dnia 27 czerwca 2024 r., sygn. III OSK 2286/22

Sprawozdania finansowe organizacji pozarządowych korzystających z dotacji miejskich, przed ich zatwierdzeniem przez odpowiedni organ, nie stanowią informacji publicznej w rozumieniu ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Teza od Redakcji

Dnia 27 czerwca 2024 r. Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: sędzia NSA Zbigniew Ślusarczyk Sędziowie: sędzia NSA Mirosław Wincenciak (spr.) sędzia del. WSA Ireneusz Dukiel Protokolant: asystent sędziego Przemysław Iżycki po rozpoznaniu w dniu 27 czerwca 2024 r. na rozprawie w Izbie Ogólnoadministracyjnej skargi kasacyjnej Prezydenta Miasta [...] od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 8 czerwca 2022 r. sygn. akt II SAB/Go 38/22 w sprawie ze skargi P.S. na bezczynność Prezydenta Miasta [...] w przedmiocie dostępu do informacji publicznej 1) uchyla zaskarżony wyrok i oddala skargę; 2) zasądza od P.S. na rzecz Prezydenta Miasta [...] kwotę 240 (słownie: dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim wyrokiem z dnia 8 czerwca 2022 r. sygn. akt II SAB/Go 38/22, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym sprawy ze skargi P.S. na bezczynność Prezydenta Miasta [...] w przedmiocie udostępnienia informacji publicznej, zobowiązał Prezydenta Miasta [...] do rozpoznania wniosku skarżącego P.S. z dnia 1 lutego 2022 r. w terminie czternastu dni od dnia doręczenia akt wraz z prawomocnym wyrokiem (pkt I); stwierdził, że Prezydent Miasta [...] dopuścił się bezczynności, która nie miała miejsca z rażącym naruszeniem prawa (pkt II); zasądził od Prezydenta Miasta [...] na rzecz skarżącego P.S. kwotę 100 zł, tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego (pkt III).