12.07.2022 Podatki

Wyrok NSA z dnia 12 lipca 2022 r., sygn. I GSK 2223/19

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Piotr Pietrasz Sędzia NSA Michał Kowalski Sędzia del. WSA Marek Krawczak (spr.) Protokolant starszy asystent sędziego Patrycja Czubała po rozpoznaniu w dniu 12 lipca 2022 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej "Browar Kormoran" Sp. z o.o. w Olsztynie od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie z dnia 29 sierpnia 2019 r. sygn. akt I SA/Ol 353/19 w sprawie ze skargi B. Sp. z o.o. w O. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Olsztynie z dnia 8 marca 2019 r. nr 2801-IOA.4105.2.2019 w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty w podatku akcyzowym 1. uchyla zaskarżony wyrok: 2. uchyla zaskarżoną decyzję; 3. zasądza od Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Olsztynie na rzecz B. Sp. z o.o. w O. 1570 (tysiąc pięćset siedemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 29 sierpnia 2019 r., sygn. akt I SA/Ol 353/19 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie oddalił skargę B. Sp. z o.o. w O. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Olszynie z dnia 8 marca 2019 r. nr 2801-IOA.4105.2.2019 w przedmiocie nadpłaty w podatku akcyzowym za miesiące od stycznia do grudnia 2012 r.

Sąd I instancji orzekał w następującym stanie sprawy.

Pismem z dnia 28 grudnia 2017 r. Spółka wniosła o stwierdzenie oraz zwrot nadpłaty w podatku akcyzowym od piwa za okresy rozliczeniowe od stycznia do grudnia 2012 r. w łącznej kwocie 191.891 zł. W uzasadnieniu Spółka podniosła, że w 2012 r. produkowała piwa słodzone (smakowe) o nazwach: "W.", "M.", "O.", "J.", "Ś.", "S.", "K.", przy produkcji których już po zakończeniu procesu fermentacji dodaje się odpowiednio w zależności od rodzaju piwa słodzonego: sok wiśniowy, sok śliwkowy, sok jabłkowy, cukier, miód naturalny, zwane dalej: "substancjami słodzącymi". Zdaniem Spółki, przy ustalaniu podstawy opodatkowania dla piwa słodzonego i wyliczeniu stopnia Plato należy uwzględnić ekstrakt brzeczki podstawowej, tj. wyłącznie takie substancje, które znajdowały się w brzeczce do momentu zakończenia fermentacji. "Dosładzanie" piwa już przefermentowanego nie powinno powodować wzrostu akcyzy.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty