03.02.2023 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 3 lutego 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP3-2.4011.1138.2022.2.MJ

Możliwość zaliczenia wydatków na catering do kosztów uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej.

Interpretacja indywidualna – stanowisko nieprawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych przedstawionego zdarzenia przyszłego w podatku dochodowym od osób fizycznych jest nieprawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

8 grudnia 2022 r. wpłynął Pana wniosek z 8 grudnia 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup cateringu.

Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 11 stycznia 2023 r. (wpływ 12 stycznia 2023 r.) oraz pismem z 24 stycznia 2023 r. (data wpływu 24 stycznia 2023 r.).

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Jest Pan ratownikiem medycznym na jednoosobowej działalności gospodarczej (taki rodzaj działalności narzuca pracodawca (…)). System Pana pracy to dyżury 12-sto lub 24-ro godzinne (też narzucone przez pracodawcę). Nawet na etacie, co graniczy z cudem, żeby się tak zatrudnić, dyżury są 12 lub 24 godziny. Niestety, ale pracując w ten sposób niejednokrotnie nawet 10 godzin spędza Pan w karetce, nie licząc momentów wyjścia, aby podejść do miejsca zdarzenia, wejść do szpitala po pacjenta lub wejść do szpitala z pacjentem, aby go przekazać do dalszego leczenia. Dlatego mając na uwadze, aby mógł mieć Pan możliwość uzyskania przychodu lub mieć możliwość zapewnienia funkcjonowania prowadzonej przez Pana działalności musi Pan odżywiać się poprzez formę cateringu, gdzie catering gwarantuje Panu, że ma Pan gotowe do spożycia jedzenie bez potrzeby przyrządzania go. Jako ratownik medyczny, który odpowiada za zdrowie i życie pacjenta musi być Pan osobą sprawną tak na umyśle, jak i fizycznie. Nie wyobraża sobie Pan nie przyjmowania posiłków przez 12 czy 24 godziny. Sam spadek poziomu glukozy powoduje błędne działania organizmu w wyniku czego może doprowadzić do uszczerbku na zdrowiu czy życiu pacjenta. Będąc też kierowcą karetki odpowiada Pan za cały zespół medyczny i pacjenta, którego Pan wiezie. Dlatego kwestia spożywania posiłków w takim systemie pracy jest jedyną alternatywą. Nie będąc w pełni sprawny nie będzie Pan mógł prawidłowo pracować (funkcjonować), a przez to nie będzie miał Pan możliwości zapewnienia prawidłowego funkcjonowania prowadzonej przez Pana działalności. Przez co automatycznie straci Pan przychód. Tak, jak wspomniał Pan nawet na etacie system dyżurów to 12 lub 24 godziny. Rozlicza Pan się na zasadach ogólnych według skali podatkowej 12% i 32%.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne