Spółka ma obowiązek wydawania posiłków dla pracowników. Ponieważ nie ma możliwości wydawania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych (roboty przeprowadzane są daleko od lokali gastronomicznych ) wykupiono bony od spółki "X", uprawniające do zakupu posiłków w ogólnodostępnych punktach handlowych i usługowych. Czy taki sposób wywiązania się z obowiązku zapewnienia posiłków jest zwolniony z podatku
Czy wartość otrzymanych przez pracownika kuponów żywieniowych należy opodatkować podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
czy wartość posiłków otrzymanych przez pracownika od Spółki na podstawie wymienionych w wyżej wskazanym opisie zdarzenia przyszłego przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy zawartych w regulaminie pracy, korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2000 r
Czy przedsiębiorca będący podatnikiem podatku VAT nie może wystawić rachunku na bon żywnościowy, który nie jest przedmiotem opodatkowania, a dopiero towar wydany na ten bon podlega opodatkowaniu?
Czy kupony żywieniowe w ramach posiłku profilaktycznego spełniają warunki do zwolnienia określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i czy wartość przekazanych przez pracodawcę tych kuponów, w ramach posiłków profilaktycznych, nie spowoduje zwiększenia u pracowników podstawy opodatkowania tym podatkiem?
Czy realizowanie kuponu w punkcie sprzedaży, może być uznane za wydanie posiłku profilaktycznego?
Czy wartość wydanych kuponów żywieniowych, w ramach posiłku profilaktycznego, podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
Wnioskodawca dokonuje sprzedaży towarów (artykułów żywnościowych), na rzecz Ho, wydając towary te bezpośrednio pracownikom H, za okazaniem przez nich bonów żywnościowych.Bony towarowe (żywnościowe) w tej sytuacji nie są formą zapłaty za wydane bezpośrednio pracownikom H towary, lecz stanowią dokument uprawniający ich do odbioru produktów zapewnianych przez pracodawcę.
Czy wartość otrzymanego przez pracownika dowodu do otrzymania kolejnego (dodatkowego) posiłku profilaktycznego w ramach pracy w godzinach nadliczbowych objęta jest zwolnieniem, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czy też wartość tego posiłku powinna zostać wliczona do dochodu pracownika podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym?
Czy Wnioskodawca jako płatnik, jest zobowiązany do obliczania, pobierania zaliczek na podatek i wpłacania ich we właściwym terminie do organu podatkowego z tytułu wydawanych pracownikom kuponów (bonów, talonów) profilaktycznych, jak np. Kupon Profilaktyczny X, uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków lub artykułów spożywczych służących do przyrządzania przez pracowników posiłków we własnym
Wnioskodawca dokonuje sprzedaży towarów (artykułów żywnościowych), na rzecz pracodawców, wydając towary te bezpośrednio pracownikom, za okazaniem przez nich bonów żywnościowych. Bony towarowe (żywnościowe) w tej sytuacji nie są formą zapłaty za wydane bezpośrednio pracownikom towary, lecz stanowią dokument uprawniający ich do odbioru produktów zapewnianych przez pracodawcę.
Wnioskodawca dokonuje sprzedaży towarów (artykułów żywnościowych), na rzecz pracodawców, wydając towary te bezpośrednio pracownikom, za okazaniem przez nich bonów żywnościowych. Bony towarowe (żywnościowe) w tej sytuacji nie są formą zapłaty za wydane bezpośrednio pracownikom towary, lecz stanowią dokument uprawniający ich do odbioru produktów zapewnianych przez pracodawcę.
1. Czy realizacja bonów przez X na rzecz pracowników podlega opodatkowaniu podatkiem VAT? 2. Czy przekazanie bonów przez X na rzecz Y podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, a jeżeli tak to jaka kwota stanowi podstawę opodatkowania dla celów podatku VAT i jakimi stawkami VAT jest opodatkowana?
Jakie są skutki podatkowe przyznania pracownikom bonów na posiłki profilaktyczne?
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart na posiłki profilaktyczne i napoje
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom bonów żywnościowych.
Czy wydawanie bonów żywieniowych w ramach posiłków profilaktycznych spełnia warunki zwolnienia od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych?
Skutki podatkowe zapłaty przez płatnika składek, które powinny być sfinansowane przez pracownika
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom bonów żywieniowych na posiłki profilaktyczne oraz napoje.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem uprawnionym pracownikom produktów gotowych umożliwiających samodzielne przygotowanie posiłków profilaktycznych i bonów/kart żywieniowych na posiłki.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom bonów żywnościowych oraz kart przedpłaconych na posiłki profilaktyczne.
Obowiązki płatnika w odniesieniu do nieodpłatnych świadczeń w postaci wydawania pracownikom bonów żywnościowych
W sytuacji, gdy na podstawie wydanych pracownikom kuponów żywnościowych na posiłek profilaktyczny nie ma możliwości nabycia innych towarów lub usług nie mających takiego charakteru to wartość finansowanych i przekazywanych przez Wnioskodawcę pracownikom kuponów żywnościowych celem wywiązania się przez Wnioskodawcę z obowiązku zapewnienia posiłków profilaktycznych wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie
Podatek dochodowy od osób fizycznych w zakresie obowiązków płatnika w związku z przyznaniem pracownikom bonów żywnościowych.