Jaka stawka podatku od towarów i usług obowiązuje po dniu 1.05.2004 r. na wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego o numerze statystycznym PKWiU 15.81.12-00.15?
w sprawie opodatkowania podatkiem VAT wg.stawki 7 % sprzedaży wyrobów cukierniczych :kwartetki, ciasteczka owsiane, paluchy z cukrem, paluszki piernikowe lukrowane, piernik TAFLO sklasyfikowane PKWiU 15.81.12.
Korzystając z wynikającego z Ordynacji podatkowej uprawnienia proszę o wyjaśnienie następujących kwestii związanych z rozliczaniem prowadzonej przeze mnie działalności gospodarczej oraz działów specjalnych produkcji rolnej w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych oraz w zakresie podatku od towarów i usług. Stan faktyczny:1. Od kilku lat prowadz fermę kur - niosek, z której podatek rozliczam
Czy przy sprzedaży ciastek kruchych dla których ustalony został termin przydatności do spożycia 2 miesiące od daty produkcji zastosowanie znajdzie 7% stawka podatku VAT ?
Dot. stawki podatku od towarów i usług jaka obowiązuje pod dniu 1 stycznia 2005r. na wyroby ciastkarskie świeże, sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 15.81.12-00.15, 15.81.12-00.16 oraz 15.81.12-00.90.
Jaką stawkę podatku VAT zastosować przy sprzedaży wyrobów ciastkarskich świeżych?
Czy podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług czynności związane z reprezentacją i reklamą, a polegające na:- przekazaniu wyrobów gotowych i ich elementów dla przedstawicieli handlowych,- zuzyciu materiałów w związku z organizacją stoisk wystawienniczych na targach i wystawach,- zużyciu wyrobów gotowych i ich elementów, które ulegają zniszczeniu na targach i wystawach,- transporcie eksponatów
Czy wydatki na: 1) nagrody promocyjne rzeczowe w loteriach promocyjnych dla biorących udział w grze bingo, przekazywane losowo zgodne z Regulaminem, 2) art. przemysłowe, nie będące małymi prezentami i próbkami, przekazywane w ramach programu lojalnościowego dla zawierających zakłady bukmacherskie, 3) artykuły spożywcze, wykorzystywane w siedzibie w trakcie spotkań z kontrahentami oraz w niektórych
Spółka dokonuje zakupu kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych, owoców, drobnych słodyczy oraz innych artykułów spożywczych w celu przygotowania we własnym zakresie kanapek. Artykuły te zużywane są podczas posiedzenia Rady Nadzorczej czy też Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki. Zakupy wspomnianych artykułów spożywczych udokumentowane są fakturami VAT i finansowane są ze środków bieżących Spółki
Dotyczy możliwości zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych w związku z organizacją spotkań z kontrahentami (RESTAURACJA, SIEDZIBA).
Spółka ma prawo do odliczenia podatku związanego z zakupem napojów i poduktó spożywczych zużywanych w firmie.
Wyroby ciastkarskie o PKWiU 15.81.12-00 są opodatkowane 7% stawką VAT
zastosowanie stawki 7% przy sprzedaży wyrobów piekarskich i ciastkarskich.
Stawka podatku VAT na sprzedaż wyrobów z ciasta kruchego PKWiU 15.81.12
prawo do zastosowania stawki 7% przy sprzedaży ciastek kruchych objętych grupowaniem PKWiU 15.81.12-00.15
stawka podatku dla dostawy wyrobów ciastkarskich świeżych - grupowanie PKWiU 15.81.12-00.16
Czy wydatki poniesione przez Spółkę na drobne poczęstunki, napoje bezalkoholowe, obiad w restauracji podczas spotkań biznesowych, nocleg hotelu w związku z prowadzeniem rozmów biznesowych z kontrahentem, stanowią podatkowy koszt uzyskania przychodu?
Wnioskodawca do dostawy produktów będących przedmiotem wniosku ma prawo stosować obniżoną stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 7%.
Czy wszystkie koszty członków Rady Muzeum i Kolegium Programowego związane z pobytem w miejscu posiedzeń (spotkań kolegialnych) stanowią dla Wnioskodawcy koszty uzyskania przychodu?
Czy wydatki ponoszone na nabycie artykułów żywnościowych, napojów bezalkoholowych oraz usług cateringowych, wykorzystywanych do przygotowania poczęstunku w siedzibie Spółki dla jej gości i pracowników - w przedstawionych okolicznościach przedstawionych, stanowią koszty uzyskania przychodów?
Czy wydatki ponoszone na nabycie artykułów żywnościowych, napojów bezalkoholowych oraz usług cateringowych, wykorzystywanych do przygotowania poczęstunku w siedzibie Spółki dla jej gości i pracowników - w przedstawionych okolicznościach przedstawionych, stanowią koszty uzyskania przychodów?