Czy dopłaty do posiłków wydawanych pracownikom oraz emerytom i rencistom korzystają ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych?
Czy wartość napojów bezalkoholowych wydawanych pracownikom do spożycia wyłącznie w czasie wykonywania pracy (z wyjątkiem ekwiwalentu pieniężnego z tego tytułu) korzysta ze zwolnienia w podatku dochodowym od osób fizycznych?
Czy wydawane pracownikom w czasie pracy napoje (kawa i herbata) korzystają ze zwolnienia od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych ?
Czy podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych bezpłatne posiłki wydawane kucharzom zatrudnionym w wojskowych jednostkach organizacyjnych strefy budżetowej, bezpłatne napoje dla pracowników oraz bezpłatne wyżywienie żołnieży zawodowych podczas pełnienia całaodobowych dyżurów?
Czy wartość otrzymanego przez pracownika w 2004 r. świadczenia rzeczowego w postaci herbaty i cukru w celu samodzielnego przygotowania napoju korzysta ze zwolnienia określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 26.07.1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych?
Czy zakup kawy, herbaty i cukru, które są przekazywane do biura i są ogólnodostępne dla wszystkich pracowników firmy w czasie wykonywania przez nich pracy stanowi przychód pracowników, który należy opodatkować?
Jaką stawką VAT należy opodatkować podawane w kawiarni napoje zawierające kawę?
Czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na zakup kawy i herbaty przekazywanych nieodpłatnie pracownikom?
81764, 36599, 61910, 53346 dot. zwolnienia z opodatkowania, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych świadczeń rzeczowych, zagwarantowanych pracownikom zarządzeniem Dyrektora
Dotyczy zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup napojów (kawa, herbata, soki, woda) i posiłków dla pracowników oraz momentu potrącalności tych kosztów.
Czy sprzedaż napojów cappuccino i latte oferowanych w sieci sprzedaży Wnioskodawcy winna być opodatkowana 7% stawką podatku VAT?
Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 zupy i buliony oraz przetwory z nich.
Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 zupy i buliony oraz przetwory z nich.
Czy wydatki z tytułu zakupu herbaty, kawy, napoi bezalkoholowych oraz słodyczy (przypadek 3) stanowią koszty uzyskania przychodów dla Spółki?
Kiedy napój zawierający tłuszcz mlekowy (np. napój na bazie kawy, mleka i śmietany) należy opodatkować stawką 22% VAT, a kiedy stawką 7%?
1. Czy świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których przyrządza ona oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, podlegają opodatkowaniu 7% stawką podatku VAT? 2. Czy Świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których przyrządza ona oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, będą podlegały opodatkowaniu 7% stawką podatku
1. Czy świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których przyrządza ona oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, podlegają opodatkowaniu 7% stawką podatku VAT? 2. Czy Świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których przyrządza ona oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, będą podlegały opodatkowaniu 7% stawką podatku
Czy świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których Spółka przyrządza oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, podlegają opodatkowaniu 7% stawką podatku VAT?
Czy świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których Spółka przyrządza oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, podlegają opodatkowaniu 7% stawką podatku VAT?
Firma przekazuje produkowane przez siebie wyroby spożywcze (wędliny) pracownikom na śniadanie. Czy wartość tych wyrobów podlega VAT? Jeśli tak, w jaki sposób dokonać jego rozliczenia? Czy można VAT należny zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? Kupujemy też dla pracowników kawę, herbatę, cukier i wodę (praca przy przetwórstwie mięsa). Zakupy te ujmujemy w kosztach uzyskania przychodu i odliczamy
Czy interpretacja przez Wnioskodawczynię przepisów jest słuszna i czy stosowanie stawki 7% VAT dla usług gastronomicznych o symbolu PKWiU 15.98.12 jest zasadne?
Przedsiębiorca prowadzi małą restaurację, serwując oprócz dań obiadowych również napoje. Dania są obecnie opodatkowane stawką 8%, a napoje - kawa, herbata, woda i napoje owocowe - 23%. Jaką stawkę VAT zastosować do soków (jabłkowy, pomarańczowy), które na fakturze zakupu są opodatkowane stawką 5%?
Opodatkowanie sprzedaży gorących napojów typu cappuccino i latte stawką podatku 5%.
Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do