04.11.2019 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 04.11.2019, sygn. 0113-KDIPT2-3.4011.492.2019.1.RR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-3.4011.492.2019.1.RR

obowiązki płatnika w związku ze zryczałtowanym dofinansowaniem do obiadów dla pracowników

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 5 września 2019 r. (data wpływu 10 września 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie obowiązków płatnika w związku ze zryczałtowanym dofinansowaniem do obiadów dla pracowników jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 10 września 2019 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie obowiązków płatnika w związku ze zryczałtowanym dofinansowaniem do obiadów dla pracowników.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

() spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (dalej: Spółka, Wnioskodawca) prowadzi działalność produkcyjną w dwóch lokalizacjach: w zakładzie w () oraz w zakładzie w (), zatrudniając ponad 600 pracowników.

Na terenie obu zakładów działają stołówki prowadzone przez firmy zewnętrzne, które przygotowują i wydają przysługujące wybranym grupom pracowników posiłki profilaktyczne oraz wydają inne posiłki dostępne wszystkim pracownikom oraz osobom obcym (kanapki, obiady itp.). Wnioskodawca wskazuje, że zagadnienie wydawania posiłków profilaktycznych jest poza obszarem wniosku.

Obecnie Spółka rozważa możliwość zawarcia umów z firmami prowadzącymi stołówki, na podstawie których, pracownicy będą mogli skorzystać z zakupu obiadu po cenie wynoszącej około 50% ceny obiadu oferowanego przez stołówki osobom zewnętrznym. Będzie to odpłatność wynosząca około 7-8 złotych za obiad. Pracownicy korzystający z obiadów będą regulować opłaty z własnych środków gotówką lub prywatną kartą płatniczą. Pracodawca nie udostępni innego środka płatniczego. Pozostałą wartość obiadu pokrywać będzie Wnioskodawca na podstawie faktury wystawionej co miesiąc przez prowadzących stołówki. Będzie to wartość ustalona w formie miesięcznego ryczałtu, niezależnie od ilości wydanych obiadów. Zapisy w umowach zawartych przez Wnioskodawcę z firmami prowadzącymi stołówki będą zobowiązywały te ostatnie do zapewnienia wydania obiadów wszystkim pracownikom, którzy zgłoszą się w danym dniu na obiad, bez względu na ich zmienną ilość.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne