12.04.2019 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 12.04.2019, sygn. 0114-KDIP4.4012.851.2018.3.RK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP4.4012.851.2018.3.RK

Zastosowanie 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży lodów na wynos i 8% stawki podatku VAT przy sprzedaży lodów na miejscu.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800 z późn.zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 28 grudnia 2018 r. (data wpływu 31 grudnia 2018 r), uzupełnionym pismem z dnia 23 stycznia 2019 r. (data wpływu 28 stycznia 2019 r.) w odpowiedzi na wezwanie Organu z dnia 8 stycznia 2019 r. (skutecznie doręczone 23 stycznia 2019 r) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania:

  • 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży lodów na wynos sklasyfikowanych do PKWiU 10.52.10.0 - jest prawidłowe;
  • 8% stawki podatku VAT przy sprzedaży lodów na miejscu sklasyfikowanych do PKWiU 56.10.19.0 - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 31 grudnia 2018 r wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży lodów na wynos i 8% stawki podatku VAT przy sprzedaży lodów na miejscu.

Przedmiotowy wniosek uzupełniono pismem z dnia 23 stycznia 2019 r. (data wpływu 28 stycznia 2019 r.) w odpowiedzi na wezwanie Organu z dnia 8 stycznia 2019 r. (skutecznie doręczone 23 stycznia 2019 r.).

We wniosku przedstawiono następujące stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

Od 2 lat Wnioskodawczyni wraz z synem prowadzi firmę - Spółka Cywilna. Przez pierwsze pół roku Wnioskodawczyni prowadziła za własne pieniądze remont wynajmowanego lokalu, aby doprowadzić go do stanu, gdzie będzie mogła sprzedawać lody. Od czerwca 2017 roku Wnioskodawczyni prowadzi w lokalu sprzedaż lodów. Lody produkowane są na miejscu z mleka świeżego, śmietany, mleka skondensowanego, mleka w proszku, cukru oraz dodatków smakowych, które nie przekraczają 0,5% całej masy lodowej. Sprzedaż prowadzona jest w ok. 95% "na wynos" zza lady, gdzie klient kupując lody w wafelku lub pojemniku jednorazowym wychodzi z lokalu. Około 5% to sprzedaż lodów i deserów lodowych w pucharkach szklanych, klient może spożyć je przy stoliku w lodziarni. Do chwili obecnej Wnioskodawczyni stosowała stawkę 5%VAT na lody sprzedawane "na wynos" opierając się na PKWiU 10.52.10.0 oraz stawkę 8% VAT na sprzedaż lodów do stolika opierając się o PKWiU 56.10.19.0. W czasie kontroli skarbowej Urzędnik Skarbowy zakwestionował dokonywaną przez Wnioskodawczynię interpretację sprzedaży lodów "na wynos" z VAT 5% i w protokole pokontrolnym stwierdził, że całość sprzedaży zarówno "na miejscu" jak i "na wynos" powinna być objęta stawką 8% VAT. Wnioskodawczyni przeczytała wiele interpretacji indywidualnych, gdzie podatnicy mają dokładnie taką sytuację jak Wnioskodawczyni i wszystkie one mówią, że Wnioskodawczyni postępuje prawidłowo. Dla Urzędnika Skarbowego nie jest to jednak wykładnią. Posługuje się tylko Interpretacją Ogólną MF z 24.06.2016 r , gdzie jest informacja o usługach gastronomicznych opodatkowanych 8% VAT. Wnioskodawczyni prosi o interpretację indywidualną jak powinna postępować w przyszłości. Lody produkowane są przy użyciu pasteryzatora i frezera a ich skład to ok: świeże mleko 3,2% - 58%, śmietana 36% -10%, mleko w proszku pełne - 5%, mleko skondensowane pełne - 5%, cukier i pochodne - 21,5%, dodatki smakowe - 0,5%. Lody sprzedawane "na wynos" nie do spożycia w lokalu spełniają kryterium zawarte w symbolu PKWiU 10.52.10.0 "Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne." Wytwarzany i sprzedawany wyrób jest wyrobem mleczarskim i nie stanowi kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym. Wyrób, który jest przedmiotem wniosku nie zawiera alkoholu. Sprzedaż lodów w kubeczkach i wafelkach "na wynos" nie jest związana z żadnymi dodatkowymi usługami wspomagającymi, charakterystycznymi dla usług restauracyjnych typu serwowanie, obsługa kelnerska, nie ma więc charakteru usługi gastronomicznej.

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne