Interpretacja indywidualna z dnia 09.09.2013, sygn. IPPP2/443-555/13-3/JW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-555/13-3/JW
prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu napojów oraz artykułów spożywczych udostępnianych pracownikom oraz opodatkowania nieodpłatnego przekazania i zużycia tych artykułów
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 4.06.2013 r. (data wpływu 10.06.2013 r.), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu napojów oraz artykułów spożywczych udostępnianych pracownikom oraz opodatkowania nieodpłatnego przekazania i zużycia tych artykułów - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 10.06.2013 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu napojów oraz artykułów spożywczych udostępnianych pracownikom oraz opodatkowania nieodpłatnego przekazania i zużycia tych artykułów.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
Podstawowym przedmiotem działalności Instytutu są badania naukowe i prace rozwojowe w dziedzinie nauk przyrodniczych i technicznych. Pracownicy Instytutu korzystają podczas wykonywania obowiązków służbowych z kawy, herbaty, mleka, wody pitnej oraz drobnych artykułów spożywczych (ciastka, paluszki). Drobny poczęstunek serwowany jest na spotkania zarówno wewnątrzinstytutowe, podczas których omawiane są różne sprawy związane z działalnością Instytutu, jak i spotkania z pracownikami innych instytucji naukowych i klientami. Jednocześnie Instytut nie wyklucza, że napoje bezalkoholowe jak również drobne artykuły spożywcze mogą być dostępne dla pracowników Instytutu w przyszłości, jako element spotkań służbowych z klientami i spotkań wewnętrznych w zależności od bieżących potrzeb. Zakupy dokonywane są do sekretariatów jednostek organizacyjnych Instytutu, na potrzeby obsługi spotkań organizowanych przez te jednostki.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty