17.02.2011 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 17.02.2011, sygn. IPPP1-443-1135/10-4/JL, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1-443-1135/10-4/JL

W opisie zdarzenia niniejszej sprawy wskazano, iż wykonywane usługi służą profilaktyce, przywracaniu i poprawie zdrowia, w związku z tym spełnione zostały przesłanki art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c ustawy o VAT. Zatem do wykonywanych przez Wnioskującą usług ma zastosowanie zwolnienie od podatku VAT.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 28.10.2010 r. (data wpływu 08.11.2010 r.), uzupełnionym w dniu 27.01.2011r. na wezwanie Organu z dnia 17.01.2011 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia z podatku wykonywanych usług medycznych - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 08.11.2010 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia z podatku wykonywanych usług medycznych. Wniosek uzupełniony został pismem z dnia 22.01.2011 r. (data wpływu: 27.01.2011 r.) będącym odpowiedzią na wezwanie Organu z dnia 17.01.2011 r.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskująca prowadzi działalność gospodarczą w zakresie:

  1. Analizy składu ciała klienta A za pomocą analizatora składu ciała, który działa na zasadzie bioimpedancji. Analizator bada: wagę, masę mięśni, masę tkanki tłuszczowej, całkowitą objętość wody w organizmie, beztłuszczową masę ciała, BMI
  2. Analizy dotychczasowych nawyków żywieniowych klienta A za pomocą programu komputerowego. Program umożliwia obliczenie wartości energetycznej i odżywczej diet, a także wielkości spożycia produktów i potraw, porównanie obliczonej wartości odżywczej do norm z uwzględnieniem nowego podejścia do oceny dostateczności spożycia składników metodami prawdopodobieństwa i punktu odcięcia.
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne