16.06.2011 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 16.06.2011, sygn. ILPP2/443-529/11-4/BA, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-529/11-4/BA

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów rozmrożonych, gotowych do spożycia po wypieczeniu sprzedawanym finalnym konsumentom.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 11 marca 2011 r. (data wpływu 16 marca 2011 r.) uzupełnionym pismem z dnia 30 maja 2011 r. (data wpływu 1 czerwca 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów rozmrożonych, gotowych do spożycia po wypieczeniu sprzedawanym finalnym konsumentom jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 marca 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów rozmrożonych, gotowych do spożycia po wypieczeniu sprzedawanym finalnym konsumentom. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 30 maja 2011 r. (data wpływu 1 czerwca 2011 r.) o wydanie interpretacji także na gruncie przepisów ustawy o VAT obowiązujących od dnia 1 kwietnia 2011 r.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca (dalej Spółka) jest firmą specjalizującą się w produkcji, wypieku oraz sprzedaży półfrancuskich i francuskich ciasteczek oraz słonych przekąsek (dalej wyroby lub produkty). Sprzedaż ciasteczek prowadzona jest przez Spółkę we własnych punktach sprzedaży lub do podmiotów gospodarczych, które następnie sprzedają ciasteczka do ostatecznych konsumentów. Z uwagi na proces technologiczny, sposób dystrybucji oraz właściwości fizykochemiczne produkty Spółki sprzedawane są w dwóch formach: zamrożonego oraz rozmrożonego wyrobu nadającego się do spożycia. Wyroby zamrożone dystrybuowane są do punktów sprzedaży, natomiast rozmrożone sprzedawane są finalnym konsumentom. Ze względów marketingowych, w szczególności w celu zainteresowania klientów wyrobami i wyróżnienia smaków, wyroby mają różne nazwy, jednakże wszystkie wyroby produkowane obecnie i w przyszłości, niezależnie od smaku, rodzaju i nazwy handlowej, są wytwarzane w tej samej, charakterystycznej technologii produkcji z zachowaniem warunków pieczenia i pakowania. Wszystkie składniki ciasteczka podlegają wyrobieniu i połączeniu w jednolitą masę, w którą wtłaczane jest nadzienie. Następnie podlegają one uformowaniu w ciasteczka i podlegają zamrożeniu w specjalnie przeznaczonym do tego celu tunelu, zapakowaniu w worki foliowe i w zamrożonej postaci podlegają dalszej sprzedaży do kontrahentów zewnętrznych (sklepów, kawiarni, etc.) lub są przewożone do własnych mini piekarń Spółki w celu ich wypieczenia i sprzedaży do ostatecznego konsumenta.

Wyroby w tej postaci powinny być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 180. Zapewniając te warunki zamrożony wyrób może być przechowywany co do zasady od 4 do 8 miesięcy od daty produkcji w zależności od składu użytego nadzienia. Po dostarczeniu do punktu sprzedaży wyroby są poddawane obróbce termicznej. Zamrożone ciasto w wyniku wypieczenia uzyskuje następujące parametry:

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne