Interpretacja indywidualna z dnia 17.05.2011, sygn. ITPP1/443-339/10/11-S/KM, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-339/10/11-S/KM
Czy Wnioskodawca może dokonać korekty błędów formalnych na fakturach za posiłki profilaktyczne poprawiając notą korygującą symbol PKWiU z 55.3 na prawidłowy 55.5 i tym samym odliczyć VAT?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów - uwzględniając wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku z dnia 5 stycznia 2011 r. sygn. akt I SA/Gd 1100/10 stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 29 marca 2010 r. (data wpływu 2 kwietnia 2010 r.) uzupełnionym w dniu 14 maja i 24 czerwca 2010 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie możliwości skorygowania symbolu PKWiU notą korygującą przez nabywcę i odliczenia podatku naliczonego związanego z nabyciem posiłków profilaktycznych - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 2 kwietnia 2010 r. został złożony wniosek uzupełniony w dniu 14 maja i 15 czerwca 2010 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie możliwości skorygowania możliwości skorygowania symbolu PKWiU notą korygującą przez nabywcę i odliczenia podatku naliczonego związanego z nabyciem posiłków profilaktycznych.
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca zapewnia nieodpłatnie posiłki profilaktyczne swoim pracownikom, którzy wykonują pracę w warunkach szczególnie uciążliwych, tzn. odpowiednie posiłki i napoje, jeśli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 k.p.). Rodzaje tych posiłków i wymagania, jakie powinny one spełniać, określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Powinny one zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Ponadto rozporządzenie wskazuje, że zasadniczo pracodawca powinien samodzielnie sporządzać i wydawać pracownikom posiłki profilaktyczne. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości z uwagi na rodzaj pracy wykonywanej przez pracowników lub ze względów organizacyjnych, może im zapewnić w czasie pracy (2 ust. 2 rozporządzenia):
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty