10.08.2017 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 10.08.2017, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.148.2017.1.AKR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.148.2017.1.AKR

Podatek od towarów i usług w zakresie wystawienia faktur na mięso i wędliny z adnotacją za wydanie i sprzedaż produktów i półproduktów spożywczych na bony dla pracowników, ewidencjonowania na kasie rejestrującej zapłaty bonami oraz możliwości korekty obrotu zaewidencjonowanego na kasie rejestrującej.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 4 maja 2017 r. (data wpływu 18 maja 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:

  • wystawienia faktur na mięso i wędliny z adnotacją za wydanie i sprzedaż produktów i półproduktów spożywczych na bony dla pracowników jest nieprawidłowe,
  • ewidencjonowania na kasie rejestrującej zapłaty bonami jest prawidłowe,
  • możliwości korekty obrotu zaewidencjonowanego na kasie rejestrującej jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 maja 2017 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie wystawienia faktur na mięso i wędliny z adnotacją za wydanie i sprzedaż produktów i półproduktów spożywczych na bony dla pracowników, ewidencjonowania na kasie rejestrującej zapłaty bonami oraz możliwości korekty obrotu zaewidencjonowanego na kasie rejestrującej.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest podmiotem prowadzącym działalność handlową polegającą na sprzedaży artykułów spożywczych oraz innych w ramach marketu sieci w oparciu o umowę franczyzową. W ramach prowadzonej działalności handlowej Wnioskodawca zawarł umowę z A, zwanym dalej Zamawiającym, której przedmiotem jest wydawanie i sprzedaż porcji, produktów, półproduktów dla sporządzania posiłków profilaktycznych realizowanych przez pracowników.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne