28.07.2016 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 28.07.2016, sygn. IBPP4/4513-172/16/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/4513-172/16/MK

zwolnienie z akcyzy alkoholu etylowego zużywanego do produkcji artykułów spożywczych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 7 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 4 maja 2016 r. (data wpływu 9 maja 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości stosowania zwolnienia z akcyzy alkoholu etylowego zużywanego do produkcji artykułów spożywczych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 maja 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości stosowania zwolnienia z akcyzy alkoholu etylowego zużywanego do produkcji artykułów spożywczych.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest producentem wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Spółka nie prowadzi własnego składu podatkowego.

Produkowane przez Spółkę wyroby nie są wyrobami akcyzowymi. Do ich produkcji Spółka wykorzystuje nieskażony alkohol etylowy 70%, sklasyfikowany do pozycji 2208 90 99 nomenklatury CN. Nabywany przez Spółkę nieskażony alkohol etylowy wykorzystywany jest bezpośrednio do wytwarzania artykułów spożywczych, na ostatnim etapie produkcji, w celu dezynfekcji powierzchni wyrobów piekarskich i ciastkarskich przed ich zapakowaniem, po to aby wyrób gotowy utrzymał właściwy stan mikrobiologiczny w czasie trwania swojego okresu przydatności. Dezynfekcja odbywa się przez spryskanie gotowego produktu, na moment przed jego zapakowaniem, mgiełką alkoholu etylowego.

Spółka jest w stanie dokładnie określić ile dokładnie zużywa alkoholu etylowego do wyprodukowania danego artykułu spożywczego. Zawartość alkoholu etylowego w każdym przypadku w artykułach spożywczych, przy których alkohol jest wykorzystywany, nie przekracza 5 litrów alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne