19.05.2016 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 19.05.2016, sygn. IBPP1/4512-204/16/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP1/4512-204/16/MS

opodatkowania świadczonych przez Wnioskodawcę usług przygotowania i wydawania podopiecznym MOPS od poniedziałku do soboty obiadów, a w niedzielę i święta suchego prowiantu

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 613 ze zm.) oraz § 2 i § 6 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2015 r. poz. 643) - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 2 marca 2016 r. (data wpływu 14 marca 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczonych przez Wnioskodawcę usług przygotowania i wydawania podopiecznym MOPS od poniedziałku do soboty obiadów, a w niedzielę i święta suchego prowiantu - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 14 marca 2016 r. do tut. organu wpłynął ww. wniosek z 2 marca 2016 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczonych przez Wnioskodawcę usług przygotowania i wydawania podopiecznym MOPS od poniedziałku do soboty obiadów, a w niedzielę i święta suchego prowiantu.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Celem działalności statutowej (charytatywnej) prowadzonej przez Wnioskodawcę (Fundację) jest niesienie wszechstronnej pomocy osobom, rodzinom, środowiskom upośledzonym społecznie, materialnie, zdrowotnie, a zwłaszcza zagrożonym ubóstwem. Fundacja realizuje cel wszystkimi dostępnymi środkami, a w szczególności przez prowadzenie:

  1. Stołówki charytatywnej dla ponad:500 osób ubogich - dwudaniowe obiady (przez 6 dni w tygodniu) oraz pieczywo i inne artykuły spożywcze do samodzielnego przygotowywania śniadań, kolacji w domu.90 osób bezdomnych - obiady (codziennie w tym również w niedzielę i święta) dla mężczyzn przebywających w Noclegowni i Hostelu.40 osób - przebywających w Ogrzewalni Miejskiej prowadzonej przez Wnioskodawcę w okresie zimowym.
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne