Interpretacja indywidualna z dnia 24.12.2015, sygn. IPPB6/4510-321/15-2/AZ, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB6/4510-321/15-2/AZ
Kiedy Wnioskodawca powinien dokonać korekty przychodu podatkowego wynikającej ze zmiany stawki podatku VAT?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 4 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 13 października 2015 r. (data wpływu 14 października 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie momentu dokonania korekty przychodu podatkowego wynikającego ze zmiany stawki podatku VAT jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14 października 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie momentu dokonania korekty przychodu podatkowego wynikającego ze zmiany stawki podatku VAT.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca posiada (i będzie posiadać na moment opisanego zdarzenia przyszłego) siedzibę na terytorium Polski i jest (oraz będzie na moment opisanego zdarzenia przyszłego) polskim rezydentem podatkowym, tj. podlega opodatkowaniu w Polsce od całości swoich dochodów niezależnie od źródła ich osiągania. Wnioskodawca jest zarejestrowanym, czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług (VAT).
Spółka prowadzi na terenie kraju sieć restauracji szybkiej obsługi pod marką S., w których oferuje swoim klientom żywność oraz napoje, zarówno w stanie przetworzonym, jak i nieprzetworzonym. Oznacza to, że klienci punktów sprzedaży mogą w nich nabywać zarówno gotowe posiłki i dania, jak i pojedyncze produkty. W ramach oferty Wnioskodawcy można zakupić m. in. następujące produkty: napoje (soki, woda mineralna, napoje gazowane, herbata, kawa, napoje mleczne, itp.), żywność w stanie nieprzetworzonym (np. jabłka), żywność w stanie przetworzonym (np. hamburgery, tortille z mięsem, sałatki, frytki, desery, itp.). Dodatkowo w niektórych restauracjach znajdują się wyodrębnione stoiska kawiarniane. Stoiska te oferują m. in. kawę, herbatę, inne napoje gorące, wodę mineralną, soki, słodkie napoje gazowane, napoje mleczne, ciasta, ciastka, desery, itp. Klientami Wnioskodawcy są głównie osoby fizyczne, a prowadzona sprzedaż jest w przeważającej części dokumentowana paragonami fiskalnymi.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty