29.04.2014 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 29.04.2014, sygn. IPPP1/443-362/14-3/IGo, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-362/14-3/IGo

Opodatkowanie oraz prawa do odliczenia VAT nieodpłatnych czynności dokonywanych na rzecz pracowników i kontrahentów.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 25 marca 2014 r. (data wpływu 31 marca 2014 r.), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania oraz prawa do odliczenia nieodpłatnych czynności dokonywanych na rzecz pracowników i kontrahentów - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 31 marca 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania oraz prawa do odliczenia nieodpłatnych czynności dokonywanych na rzecz pracowników i kontrahentów.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca jest spółką kapitałową prowadzącą działalność gospodarczą w zakresie obrotu artykułami kosmetycznymi. W ramach prowadzonej działalności dokonuje zakupu różnych artykułów spożywczych, które są zużywane (spożywane) przez pracowników oraz gości w czasie pracy lub spotkań biznesowych. Zakupy obejmują typowe artykuły spożywcze służące poczęstunkowi np. kawę, herbatę, mleko (dodatek do kawy lub herbaty), cukier (ewentualnie słodzik), wodę mineralną, soki owocowe, napoje gazowane, ciastka oraz owoce.

Zgodnie z wewnętrznymi regulacjami wnioskodawcy w zakresie uprawnień przysługującym pracownikom, pracownikom zapewnia się w godzinach pracy napoje: wodę mineralną, kawę i herbatę oraz dodatki do nich, tj. cukier (słodzik) i mleko. Niezależnie od powyższych uregulowań pracownicy w trakcie spotkań roboczych mogą korzystać także z poczęstunku sokami, napojami gazowanymi, a także owocami i ciastkami.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne