23.07.2013 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 23.07.2013, sygn. IBPP2/443-351/13/RSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-351/13/RSz

prawo do odliczenia podatku VAT z tytułu nabycia przez Wnioskodawcę usług gastronomicznych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2012r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działając w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 10 kwietnia 2013r. (data wpływu 17 kwietnia 2013r.), uzupełnionym pismem z dnia 15 lipca 2013r. (data wpływu 16 lipca 2013r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT z tytułu nabycia przez Wnioskodawcę usług gastronomicznych jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 17 kwietnia 2013r. wpłynął do tut. organu ww. wniosek o udzielenie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT z tytułu nabycia przez Wnioskodawcę usług gastronomicznych.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z dnia 15 lipca 2013r. (data wpływu 16 lipca 2013r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z dnia 5 lipca 2013r. znak: IBPP2/443-351/13/RSz.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny/zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca (Spółka) jest opodatkowana w całości na terenie RP i prowadzi działalność w zakresie m.in. świadczenia usług leczenia sanatoryjnego. Spółka również dysponuje bazą noclegową oraz świadczy usługi zakwaterowania dla klientów komercyjnych. Aby zapewnić kompleksową obsługę, Spółka nabywa od podmiotu zewnętrznego usługi polegające na przygotowaniu posiłków dla gości i kuracjuszy. Podmiot zewnętrzny we własnym zakresie nabywa surowce, z których przyrządza gotowe potrawy w kuchni stanowiącej własność Spółki i udostępnionej na potrzeby dostawy potraw. Następnie podmiot zewnętrzny przekazuje gotowe potrawy kelnerom zatrudnionym w Spółce, a potrawy roznoszone są do sali wydawania posiłków gościom i kuracjuszom. Sala ta nie jest przedmiotem dzierżawy dla podmiotu zewnętrznego i stanowi własność oraz pozostaje wyłącznie do dyspozycji Spółki. W szczególności, gotowe potrawy nie obejmują potraw wymienionych w poz. 7 załącznika nr 1 do Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie wykonywania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług. Dodatkowo, pomieszczenie w którym podmiot zewnętrzny przygotowuje potrawy (kuchnia) jest wyłącznie udostępnione dla celów wykonania umowy dostawy potraw, w szczególności - udostępniona kuchnia nie stanowi przedmiotu umowy najmu, użyczenia ani dzierżawy, a podmiot zewnętrzny nie uzyskuje prawa do użytkowania lokalu na własne cele.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne