22.10.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 22.10.2012, sygn. IPPP1/443-708/12-2/EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-708/12-2/EK

Stawka podatku VAT dla produktów sklasyfikowanych pod PKWiU 11.07.19.0 zawierających tłuszcz mlekowy.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 270) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 01 sierpnia 2012 r. (data wpływu 06 sierpnia 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla produktów sklasyfikowanych pod PKWiU 11.07.19.0 zawierających tłuszcz mlekowy jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 06 sierpnia 2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla produktów sklasyfikowanych pod PKWiU 11.07.19.0 zawierających tłuszcz mlekowy.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

N. S.A. jest firmą zajmującą się produkcją oraz sprzedażą m.in dietetycznych środków spożywczych przeznaczenia medycznego (dalej: produkty). Spółka dokonuje sprzedaży produktów stosując stawkę 5% w podatku od towarów i usług (dalej: VAT).

Przedmiotem pytania są następujące produkty spółki, których skład został przedstawiony poniżej:

  1. i., 500ml, o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, oleje roślinne, trójglicerydy średniołańcuchowe, składniki mineralne (fosforan potasu, cytrynian wapnia, cytrynian potasu, cytrynian sodu, chlorek potasu, chlorek magnezu, chlorek sodu, fosforan wapnia, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, selenin sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), emulgatory (E472C E471), olej rybi, stabilizatory (E460, E466, karagen), diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, A. B2, beta-karoten, kwas foliowy, D, B12, K, biotyna), przeciwutleniacz (E304);
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne