03.07.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 03.07.2012, sygn. IPPP1/443-468/12-3/AW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-468/12-3/AW

odliczenie podatku VAT od nabywanych usług cateringowych oraz usług gastronomicznych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 31 maja 2012 r. (data wpływu 4 czerwca 2012 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego:

  • od nabywanych usług cateringowych jest prawidłowe
  • od nabywanych usług gastronomicznych jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 4 czerwca 2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług cateringowych i gastronomicznych.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

XXX S.A. to spółka świadcząca usługi z zakresu mediów i reklamy . Głównym profilem działalności jest świadczenie usług z zakresu tzw. eventu marketingowego, czyli kompleksowa obsługa wszelkiego rodzaju imprez promocyjnych. Dla klientów organizowane są zarówno wydarzenia masowe, jak również całe serie mniejszych i bardziej prestiżowych wydarzeń. W imieniu klientów, dla których świadczy w/w usługi, spółka ponosi koszty usług gastronomicznych ,jak również koszty usług cateringowych zgrupowane pod symbolem. Koszty tych usług są wkalkulowane w koszty wytwarzania usług eventowych w zakresie organizowania imprez promocyjnych. Koszty te są przenoszone bezpośrednio na klienta przez zwiększenie o wartości tych kosztów należności za usługę. Koszty usług gastronomicznych i cateringowych są ponoszone w imieniu klienta na wykonanie usług w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej. Stanowią one koszt bezpośredni wykonania usługi eventowej. O ich wartość zwiększa się przychód firmy i powiększona jest kwota przychodu netto do opodatkowania zarówno podatkiem VAT jak i CIT.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne