30.01.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 30.01.2012, sygn. IBPP4/443-1610/11/AŚ, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/443-1610/11/AŚ

W zakresie zwolnienia od podatku VAT usług w zakresie dietetyki

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 14 listopada 2011r. (data wpływu 15 listopada 2011r.), uzupełnionym pismem z dnia 5 stycznia 2012r. (data wpływu 10 stycznia 2012r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług - zwolnienia od podatku VAT usług w zakresie dietetyki - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 15 listopada 2011r. wpłynął ww. wniosek, uzupełniony pismem z dnia 5 stycznia 2012r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług - zwolnienia od podatku VAT usług w zakresie dietetyki.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe (doprecyzowane w piśmie z dnia 5 stycznia 2012r.):

  1. Podatnik planuje prowadzić działalność gospodarczą w postaci świadczenia usług polegających na układaniu jadłospisów, specjalistycznych diet i konsultacji dietetycznych dla:
    1. osób chorych,
    2. zdrowych oraz
    3. osób profesjonalnie i pół profesjonalnie uprawiają sport, którzy ze względu na charakterystykę sportu potrzebują niezbędnie zwiększonej ilości substancji odżywczych i specjalnie w tym celu skonstruowanych diet
  2. Wszystkie powyższe przypadki świadczenia usług będą miały miejsce na podstawie:
    1. skierowania lekarskiego, lub
    2. wskazań dietetyka po przeprowadzeniu analizy badań morfologicznych oraz fizjologicznych (badania wydolnościowe)
    na podstawie których dobierana jest odpowiednia dieta i przedstawiane są wymogi dla pacjentów w celu poprawy ich jakości żywienia i w rezultacie stanu zdrowia.
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne