04.08.2011 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 04.08.2011, sygn. ILPP2/443-772/11-2/MR, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-772/11-2/MR

Podatek od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabycia usług cateringowych i stołówkowych.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki z o.o. reprezentowanej przez Pełnomocnika, przedstawione we wniosku z dnia 5 maja 2011 r. (data wpływu 9 maja 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabycia usług cateringowych i stołówkowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 maja 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabycia usług cateringowych i stołówkowych.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Spółka organizuje spotkania, w których uczestniczą pracownicy, kontrahenci czy też potencjalni klienci. Spotkania takie wiążą się z poczęstunkiem, który przybiera różne formy. Poczęstunek może odbywać się na terenie firmy - wtedy najczęściej kupowane będą produkty żywnościowe, składające się na podawany później poczęstunek. Może on również być organizowany w restauracji bądź kawiarni - wówczas Spółka otrzyma fakturę od przedsiębiorcy prowadzącego restauracje lub kawiarnię. Spółka korzysta również w związku z organizowanymi spotkaniami z usług cateringowych. Posiłki są przygotowywane i dostarczane jako gotowe, na miejsce wskazane przez Spółkę (np. do siedziby Spółki) przez przedsiębiorców zajmujących się świadczeniem usług cateringowych.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne