Interpretacja indywidualna z dnia 04.08.2008, sygn. ILPP1/443-463/08-3/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP1/443-463/08-3/MK
Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować w stosunku do wyrobu pod nazwą indywidualna i grupowa racja żywnościowa? Czy wyrób ten należy objąć jedną stawką VAT, jeżeli tak to którą? Czy też należy każdy z elementów sklasyfikować odrębnie i przyporządkować do niego odpowiednią stawkę podatku VAT?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki z o.o., przedstawione we wniosku z dnia 28 kwietnia 2008 r. (data wpływu 7 maja 2008 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT na indywidualne i grupowe racje żywnościowe jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 7 maja 2008 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT na indywidualne i grupowe racje żywnościowe.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty