Stawka VAT dla gotowych posiłków – wyrok NSA a stanowisko MF
Od 2020 r. sądy przyjmują, że dostarczanie gotowych posiłków w pudełkach opodatkowane jest 8% stawką VAT (wyrok NSA z 18 grudnia 2024 r., sygn. akt I FSK 1544/23), jednak sam fiskus twierdzi, że w niektórych przypadkach właściwa jest 5% stawka VAT.
Stan faktyczny
Spółka prowadzi działalność gospodarczą w zakresie gastronomii. Przygotowuje posiłki na zamówienie, pakuje w opakowania jednorazowe i dostarcza je bezpośrednio do klienta. Posiłki nie są konsumowane przez klienta na miejscu. Na świadczenie kompleksowe składają się danie obiadowe oraz usługa transportu. Przygotowany zestaw obiadowy jest w pełni przyrządzony i gotowy do bezpośredniego spożycia, nie wymaga żadnej obróbki termicznej przed spożyciem przez klienta, przewożony jest do klienta w termoboxach, które zapewniają utrzymanie temperatury produktu. Cena obejmuje całe świadczenie kompleksowe, tj. przygotowanie i spakowanie kotleta schabowego, ziemniaków puree, sałatki z czerwonej kapusty oraz usługę transportu. Klient zamawia telefonicznie gotowy posiłek, który jest mu dostarczany przez kuriera na wskazany adres. Po dostarczeniu posiłku klient dokonuje zapłaty.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
