Wyrok NSA z dnia 18 grudnia 2024 r., sygn. I FSK 1544/23
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący - Sędzia NSA Ryszard Pęk, Sędzia NSA Zbigniew Łoboda, Sędzia NSA Mariusz Golecki (sprawozdawca), Protokolant Nikola Szymonik, po rozpoznaniu w dniu 18 grudnia 2024 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej D. spółka komandytowa z siedzibą w R. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Rzeszowie z dnia 6 czerwca 2023 r. sygn. akt I SA/Rz 132/23 w sprawie ze skargi D. spółka komandytowa z siedzibą w R. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 13 stycznia 2023 r. nr 0110-KSI2-1.441.47.2022.3.AR w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej w zakresie kwalifikacji towaru 1) oddala skargę kasacyjną, 2) zasądza od D. spółka komandytowa z siedzibą w R. na rzecz Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej kwotę 480 (słownie: czterysta osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
1. Wyrokiem z 6 czerwca 2023 r., sygn. I SA/Rz 132/23, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie oddalił skargę D. Sp.k. (dalej: "Strona", "Skarżący") na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: "DKIS", "Organ interpretacyjny") z 13 stycznia 2023 r., nr 0110-KSI2-1.441.47.2022.3.AR w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej w zakresie kwalifikacji towaru.
2. Z uzasadnienia przedmiotowego orzeczenia Sądu pierwszej instancji wynika, że wnioskiem z 15 grudnia 2021 r. (uzupełnionym pismami z 15 i 28 lutego 2022 r.), wnioskodawca wystąpił do DKIS o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania towaru (świadczenia kompleksowego) - kotlet schabowy panierowany, ziemniaki puree, sałatka z kapusty czerwonej wraz z usługą transportu tego dania do klienta - według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis: Spółka prowadzi działalność gospodarczą w zakresie gastronomii. Przygotowuje posiłki na zamówienie, pakuje w opakowania jednorazowe i dostarcza je (za pomocą zatrudnionych kierowców) bezpośrednio do klienta. Posiłki nie są konsumowane przez klienta na miejscu. Na przedmiotowe świadczenie kompleksowe składa się: danie obiadowe - kotlet schabowy panierowany, ziemniaki puree, sałatka z kapusty czerwonej oraz usługa transportu. Przygotowany zestaw obiadowy jest w pełni przyrządzony i gotowy do bezpośredniego spożycia, nie wymaga żadnej obróbki termicznej przed spożyciem przez klienta, przewożony jest do klienta w termoboxach, które zapewniają utrzymanie temperatury produktu. Dowóz jest bezpłatny 5 dni w tygodniu (poniedziałek - piątek). W sobotę opłata za dowóz jest naliczana na podstawie odległości (kilometrówka) od lokalu wnioskodawcy. Usługa w sobotę jest płatna, bowiem zawsze jest ona wliczona w cenę. Cena posiłku z dowozem się nie zmienia, opakowanie - czarne pojemniki cateringowe typu PPS - jest wliczone w cenę. Wnioskodawca przygotowuje i dostarcza posiłek, nie wykonując innych czynności. Cena obejmuje całe świadczenie kompleksowe, tj. przygotowanie i spakowanie kotleta schabowego, ziemniaków puree, sałatki z czerwonej kapusty oraz usługę transportu. Cena obejmuje całość świadczenia w tym transport. Nie jest zawierana umowa z klientem, zamawia on gotowy posiłek telefonicznie i jest mu dostarczany przez kuriera na wskazany adres dostawy. Po dostarczeniu posiłku dokonuje zapłaty.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
