Interpretacja indywidualna z dnia 5 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.542.2024.1.AP
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.
Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe
Szanowna Pani,
stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
12 lipca 2024 r. wpłynął Pani wniosek z 4 lipca 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej w zakresie określenia stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.
Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
Jest Pani wspólnikiem spółki cywilnej (dalej: „Spółka”), której przeważający przedmiot stanowi działalność restauracyjna i inne stałe placówki gastronomiczne. Spółka jest właścicielem lokali gastronomicznych oraz dodatkowo, franczyzodawcą dla innych niezależnych lokali działających pod jej marką (dalej jako: „Uczestnicy sieci”).
W ramach wykonywanej działalności, Spółka zawarła z dostawcą napoi (dalej jako: „Kontrahent”) umowę na łamach, której otrzymuje wynagrodzenie w zamian za oferowanie do sprzedaży produktów Kontrahenta, na terenie swojego lokalu oraz lokali Uczestników sieci. Są to napoje bezalkoholowe, gotowe, zapakowane, oznakowane logo marki producenta.
Na łamach ww. umowy, Kontrahent zobowiązany jest do sprzedaży po ustalonych między stronami, zawierających rabat cenach oraz dostarczania na rzecz Spółki, a także Uczestników sieci określonych produktów (napojów). Po stronie Spółki i Uczestników sieci zaś ciąży obowiązek oferowania wskazanych produktów do sprzedaży na terenie ich placówek gastronomicznych.
Oprócz posiadania ww. produktów w swojej ofercie sprzedażowej, Spółka oraz Uczestnicy sieci w ramach świadczonej usługi utrzymują także należyty stan oferowanych napojów (m.in. poprzez pilnowanie ich daty przydatności do spożycia). Ponadto, dbają oni o odpowiednią ekspozycję napojów w udostępnionych przez Kontrahenta lodówkach, uzupełnianie zapasu produktów, a także utrzymanie czystości wskazanego sprzętu chłodniczego.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty