Porada aktualna na dzień 03-05-2024
27.07.2023 Podatki

Jaką stawką ryczałtu opodatkować usługi świadczone przez kucharza

Przedsiębiorca (kucharz) w ramach działalności gospodarczej przygotowuje posiłki na rzecz firmy X, która jako podwykonawca świadczy usługi gastronomiczne dla restauracji – firmy Y. W ramach współpracy zleceniodawca, tj. firma X, obliguje przedsiębiorcę do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które są w jego siedzibie. Natomiast produkty, przy użyciu których przedsiębiorca wykonuje swoją usługę, należą do restauracji, tj. firmy Y. Usługi świadczone przez przedsiębiorcę, tj. przygotowane posiłki, są wydawane i konsumowane w lokalu restauracji (firmy Y). Przedsiębiorca nie przygotowuje i nie sprzedaje napojów, w tym napojów z zawartością alkoholu. Symbol PKWiU wykonywanej przez przedsiębiorcę usługi to 56.29.19.0 – pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę. Opodatkowuje przychody z działalności gospodarczej w formie ryczałtu ewidencjonowanego. Czy właściwie stosuje stawkę ryczałtu w wysokości 3%?

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne