14.08.2024 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.511.2024.1.MM

Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)

Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

Dnia 12 lipca 2024 r. wpłynął Pana wniosek z 26 czerwca 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Wnioskodawcą jest wspólnik spółki cywilnej (dalej jako: „Spółka”), której przeważający przedmiot stanowi działalność restauracyjna i inne stałe placówki gastronomiczne.

W ramach wykonywanej działalności Spółka prowadzi m.in. lokal gastronomiczny w formie (…) Baru. W ww. placówce przygotowywane i sprzedawane jest (…) oraz inne wyroby spożywcze. Zaznaczyć należy, że każdy przyrządzony na terenie restauracji posiłek przeznaczony jest do bezpośredniej konsumpcji, gdyż nie wymaga on dodatkowego przygotowania czy też obróbki termicznej. W opisywanym lokalu Spółka nie prowadzi sprzedaży alkoholu.

Jak już wyżej wskazano, usługi świadczone przez Wnioskodawcę w ramach opisanego niniejszym wnioskiem lokalu gastronomicznego polegają przede wszystkim na przygotowaniu oraz sprzedaży dań gotowych do bezpośredniego spożycia – (…) oraz innych wyrobów spożywczych. W lokalu nie znajdują się miejsca siedzące. Miejsce konsumpcji zależne jest przede wszystkim od woli klienta, gdyż ma on możliwość zabrania posiłku na wynos czy też skorzystania z usługi dostawy. Wszystkie sprzedawane w restauracji dania, przeznaczone są do ich natychmiastowego spożycia, ponieważ nie wymagają one dodatkowej obróbki termicznej czy też innego przygotowania.

Faktem jest, że wykonywane przez Wnioskodawcę w ramach opisanej na wstępie placówki gastronomicznej czynności, takie jak przygotowanie posiłku, jego wydanie czy też ewentualna dostawa zamówienia składają się na jedną, kompleksową usługę gastronomiczną, której głównym celem jest przyrządzenie oraz wydanie klientowi gotowego do natychmiastowego spożycia posiłku.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne