Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.513.2024.1.KP
Opodatkowanie osiąganych przychodów ryczałtem ewidencjonowanym.
Interpretacja indywidualna
– stanowisko prawidłowe
Szanowny Panie,
stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
Dnia 12 lipca 2024 r. wpłynął Pana wniosek z 4 lipca 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
Wnioskodawcą jest wspólnik spółki cywilnej (dalej: „Spółka”), której przeważający przedmiot stanowi działalność restauracyjna i inne stałe placówki gastronomiczne. Spółka jest właścicielem lokali gastronomicznych oraz dodatkowo, franczyzodawcą dla innych niezależnych lokali działających pod jej marką (dalej jako: Uczestnicy sieci).
W ramach wykonywanej działalności Spółka zawarła z dostawcą napoi (dalej jako: Kontrahent) umowę, na łamach której otrzymuje ona wynagrodzenie w zamian za oferowanie do sprzedaży produktów Kontrahenta, na terenie swojego lokalu oraz lokali Uczestników sieci. Są to napoje bezalkoholowe, gotowe, zapakowane, oznakowane logo marki producenta.
Na łamach ww. umowy Kontrahent zobowiązany jest do sprzedaży po ustalonych między stronami, zawierających rabat cenach oraz dostarczania na rzecz Spółki, a także Uczestników sieci określonych produktów (napojów). Po stronie Spółki i Uczestników sieci zaś ciąży obowiązek oferowania wskazanych produktów do sprzedaży na terenie ich placówek gastronomicznych.
Oprócz posiadania ww. produktów w swojej ofercie sprzedażowej, Spółka oraz Uczestnicy sieci w ramach świadczonej usługi utrzymują także należyty stan oferowanych napojów (m.in. poprzez pilnowanie ich daty przydatności do spożycia). Ponadto, dbają oni o odpowiednią ekspozycję napojów w udostępnionych przez Kontrahenta lodówkach, uzupełnianie zapasu produktów, a także utrzymanie czystości wskazanego sprzętu chłodniczego.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty