21.06.2024 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 21 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-2.4011.225.2024.1.AJZ

Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.29.19.0 (usługi gastronomiczne)

Interpretacja indywidualna

– stanowisko prawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

25 kwietnia 2024 r. wpłynął Pana wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie możliwości opodatkowania uzyskiwanych przychodów z tytułu świadczonych usług w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3%.

Treść wniosku jest następująca:

Opis zdarzenia przyszłego

W ramach działalności gospodarczej, prowadzonej jako osoba fizyczna, świadczy Pan usługi gastronomiczne na rzecz swoich kontrahentów (podmiotów prowadzących działalność gospodarczą), jako ich podwykonawca. W 2025 r. wybierze Pan formę opodatkowania w podatku od osób fizycznych – ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.

Na mocy umów ze swoimi kontrahentami jest Pan obowiązany do przygotowywania posiłków, na podstawie składanych przez nich zamówień, bez kierownictwa kontrahentów, w miejscu i czasie ustalonym między stronami. Tego typu usługi zgodnie z klasyfikacją PKWiU oznaczone zostały kodem: 56.29.19.0 jako „Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę”. Istotą ww. umów jest sprzedaż usług gastronomicznych, obejmujących przygotowywanie posiłków w oparciu o posiadane przez Pana know-how na rzecz podmiotów zewnętrznych, z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5%. Jest Pan upoważniony do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które znajdują się w siedzibach Pana kontrahentów. Dostarczają oni również produkty, przy użyciu których wykonuje Pan swoją usługę. Otrzymane od Pana posiłki kontrahenci będą każdorazowo sprzedawać swoim docelowym klientom. Będzie Pan ze swojej strony ponosił koszty wynagrodzeń dla ewentualnych swoich pracowników i zleceniobiorców współpracujących z Panem przy świadczeniu usług gastronomicznych (innych kucharzy). Ponosi Pan ryzyko gospodarcze związane z prowadzeniem rzeczonej działalności.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne