12.03.2024 Kadry i płace

Pełnienie funkcji w radzie nadzorczej przez wójta - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku z dnia 12 marca 2024 r., sygn. RP.63.84.9.1.2024

W odpowiedzi na Pani pismo z dnia 19 lutego 2024 r., które zostało doręczone do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 26 lutego 2024 r., dotyczące problematyki związanej z dopuszczalnością pełnienia przez wójta gminy funkcji członka rady nadzorczej spółki zlokalizowanej w innej gminie, która to gmina jest jedynym udziałowcem tej spółki, uprzejmie wyjaśniam, co następuje.

Odnosząc się do poruszonej w niniejszym wniosku problematyki we wstępie wskazać należy, że zgodnie z przepisem art. 12 ustawy z dnia 14 października 2021 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2021 r. poz. 2054 z późn. zm.), zwaną dalej ustawą zmieniającą, przepis art. 4a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (tekst jednolity: Dz. U. z 2023 r. poz. 1090 z późn. zm.) nie ma zastosowania do wójtów (burmistrzów, prezydentów miast) obecnej kadencji, tj. wójtów, którzy uzyskali mandat przed dniem wejścia w życie ustawy zmieniającej, a więc przed dniem 1 stycznia 2022 r. Z tych względów do czasu wygaśnięcia mandatu w aktualnej kadencji pełnienie przez Wójta Gminy Potęgowo funkcji członka rady nadzorczej w spółce, w której udział ma inna gmina, niż ta, w której wójt uzyskał mandat, należy uznać za prawnie dopuszczalne.

Z inną sytuacją będziemy mieli natomiast do czynienia w przypadku łączenia ww. stanowisk przez organy wykonawcze gmin przyszłej i kolejnych kadencji. Zgodnie bowiem z wyżej powołanym przepisem art. 4a ust. 1 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne - wójt (burmistrz, prezydent miasta) nie może być zatrudniony lub wykonywać innych zajęć w spółkach prawa handlowego, w których Skarb Państwa lub jednostka samorządu terytorialnego posiadają bezpośrednio lub pośrednio przez inne podmioty co najmniej 10% akcji lub udziałów. Z brzmienia wyżej powołanego przepisu wynika, że zakaz ten obejmuje wszystkie spółki prawa handlowego, w których Skarb Państwa lub jednostka samorządu terytorialnego posiadają bezpośrednio lub pośrednio przez inne podmioty co najmniej 10% akcji lub udziałów, przy czym przepis ten nie rozróżnia, czy odnosi się on wyłącznie do sytuacji, w której wspólnikiem bądź akcjonariuszem takiej spółki jest ta sama gmina, w której wójt uzyskał mandant, czy też inna gmina.