Interpretacja indywidualna z dnia 16 maja 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.137.2022.2.JG
Obowiązek ewidencjonowania na kasie on-line działalności związanej z prowadzeniem klubu bilardowego, w którym serwowane są napoje.
Interpretacja indywidualna – stanowisko nieprawidłowe
Szanowny Panie,
stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług jest nieprawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
25 marca 2022 r. wpłynął Pana wniosek z 21 marca 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy obowiązku ewidencjonowania na kasie on-line działalności związanej z prowadzeniem klubu bilardowego, w którym serwowane są napoje. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 21 kwietnia 2022 r. (wpływ 5 maja 2022 r.). Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
Prowadzi Pan klub bilardowy, Pana działalność skupia się na rozrywce i rekreacji. W lokalu posiada Pan napoje, alkohol, drinki, piwo z nalewaka, kawę czy herbatę. Klienci we własnym zakresie mogą zamówić jedzenie z firmy zewnętrznej (rozliczają się bezpośrednio u dostawcy). Zaznacza Pan, że jest to forma grzecznościowa z Pana strony, nie jest to część Pana działalności.
W związku z ostatnią wizytą kontroli pojawia się wątpliwość o wymogu posiadania kasy on-line.
Z wiedzy, którą nabył Pan przez kontakt z organami skarbowymi w 2020 r. (były to rozmowy telefoniczne i osobiste, nie posiada Pan interpretacji indywidualnej) obowiązek wymiany kasy wynikający z przepisów, w Pana przypadku mowa jest o powiązaniu z gastronomią – świadczenie usług związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo oraz usługi w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania – otrzymał Pan informacje, że Pana działalność nie podlega obowiązkowi wymiany kasy fiskalnej.
Uzupełnienie i doprecyzowanie wniosku
W klubie bilardowym kawa przygotowywana jest w ekspresie, kawę podaje obsługa lub Pan. Herbarta kupowana jest w saszetkach, a obsługa zalewa ją wodą. Drink, np. whisky z colą obsługa lub Pan podaje w następujący sposób: zakupiona whisky wlewana jest do szklanki i dodatkowo podawana jest coca-cola w butelce, także kupiona w hurtowni. W lokalu nie jest przygotowywany alkohol, jest on zakupiony w hurtowni, a klientowi może być przez Pana lub obsługę serwowany w oryginalnej butelce, szklance albo kieliszku. W lokalu nie jest ważone piwo, zakupione piwo jest przez obsługę lub Pana nalewane do szklanek, kufli o pojemności: 0,3l, 0,5l, 1l i podawane klientowi.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty