Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606704)
      • Kadry i płace (26074)
      • Obrót gospodarczy (88725)
      • Rachunkowość firm (3835)
      • Ubezpieczenia (35837)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    Obowiązuje: od 2017-01-01

    Podstawa prawna:

    • Dz.U.2016.1949  

    Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

    Przedsiębiorcy, u których organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przeprowadziły kontrolę, w tym pobrały próbki, są obowiązani wnieść opłaty za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli oraz przeprowadzeniem badań laboratoryjnych tych próbek, jeżeli w wyniku tej kontroli stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.

    Określa się stawki opłat za:

    1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:

    a) 8,40 zł - jeżeli odległość wynosi do 10 km,

    b) 21,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,

    c) 63,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,

    d) 104,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,

    e) 146,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,

    f) 167,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;

    2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 37,00 zł;

    3) badanie organoleptyczne przeprowadzone:

    a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 29,00 zł,

    b) w laboratorium analitycznym - w wysokości 33,00 zł;

    4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:

    a) kontrolę dokumentów - w wysokości 29,00 zł,

    b) wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,

    c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,70 zł,

    d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 7,50 zł,

    e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 29,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,

    f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 29 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;

    5) przeprowadzenie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w poniższej tabeli, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 z późn. zm.) - w wysokości określonej przez te laboratoria.

    STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAN LABORATORYJNYCH

    Lp.

    Rodzaj badania

    Stawka w zł

    Czynności ogólne

    1

    Badanie sensoryczne

    198,00

    2

    Badania mikroskopowe

    40,00

    3

    Destylacja

    40,00

    4

    Destylacja z parą wodną

    78,00

    5

    Ekstrakcja

    40,00

    6

    Mineralizacja na sucho

    54,00

    7

    Mineralizacja na mokro

    93,00

    Oznaczenia fizykochemiczne

    8

    Aktywność fosfatazy

    133,00

    9

    Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy

    47,00

    10

    Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)

    26,00

    11

    Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)

    86,00

    12

    Alkaliczność popiołu

    44,00

    13

    Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną

    23,00

    14

    Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji

    62,00

    15

    Zawartość alkoholu metodą miareczkową

    105,00

    16

    Zawartość alkoholu metodą piknometryczną

    86,00

    17

    Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną

    126,00

    18

    Zawartość alkoholu etylowego metodą GC

    44,00

    19

    Zawartość alkoholu metylowego

    44,00

    20

    Analiza makroskopowa

    86,00

    21

    Analiza sitowa

    40,00

    22

    Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych

    158,00

    23

    Zawartość azotu metodą Kjeldahla

    103,00

    24

    Barwa metodą spektrofotometryczną

    40,00

    25

    Barwa cukru

    86,00

    26

    Obecność barwników sztucznych

    86,00

    27

    Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną

    225,00

    28

    Zawartość celulozy

    133,00

    29

    Ciemnienie ciasta

    57,00

    30

    Badania amylograficzne

    40,00

    31

    Zawartość chlorków metodą Mohra

    44,00

    32

    Zawartość chlorków metodą Volharda

    65,00

    33

    Zawartość chlorków metodą potencjometryczną

    45,00

    34

    Gęstość w stanie zsypnym

    25,00

    35

    Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną

    201,00

    36

    Zawartość cukru ogółem (klasycznie)

    113,00

    37

    Zawartość cukrów redukujących (klasycznie)

    66,00

    38

    Czas scukrzania

    23,00

    39

    Zawartość części nierozpuszczalnych

    47,00

    40

    Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną

    133,00

    41

    Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową

    66,00

    42

    Zawartość dwutlenku węgla

    23,00

    43

    Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia

    23,00

    44

    Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej

    86,00

    45

    Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych

    66,00

    46

    Zawartość ekstraktu ogólnego

    23,00

    47

    Zawartość ekstraktu refraktometrycznego

    23,00

    48

    Zawartość ekstraktu resztkowego

    23,00

    49

    Ekstrakt w winie

    40,00

    50

    Ekstrakt ogólny po destylacji metodą oscylacyjną

    63,00

    51

    Energia i zdolność kiełkowania

    62,00

    52

    Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC

    201,00

    53

    Zawartość fosforanów

    201,00

    54

    Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną

      74,00

    55

    Obecność dodanych związków fosforu metodą TLC

    157,00

    56

    Zawartość ftalanu di-n-butylu

    259,00

    57

    Zawartość fuzli metodą GC

    105,00

    58

    Gęstość nasypowa

    29,00

    59

    Ciężar nasypowy

    29,00

    60

    Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową

    44,00

    61

    Zawartość glukozynolanów metodą HPLC

    198,00

    62

    Ilość glutenu

    44,00

    63

    Ilość i rozpływalność glutenu

    50,00

    64

    Zawartość glutenu metodą immunoenzymatyczną

    471,00

    65

    Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną

    44,00

    66

    Granulacja

    44,00

    67

    Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC

    44,00

    68

    Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC

    201,00

    69

    Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC

    133,00

    70

    Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną

    86,00

    71

    Zawartość inuliny

    133,00

    72

    Zawartość jodanu potasu

    175,00

    73

    Zawartość jodku potasu

    175,00

    74

    Zawartość β-karotenu

    175,00

    75

    Zawartość karotenoidów i β-karotenu

    224,00

    76

    Klarowność

    26,00

    77

    Zawartość kofeiny metodą HPLC

    133,00

    78

    Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną

    357,00

    79

    Zawartość kumaryny metodą GC

    133,00

    80

    Zawartość kumaryny metodą HPLC

    134,00

    81

    Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną

    122,00

    82

    Zawartość kwasu erukowego metodą GC

    209,00

    83

    Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC

    261,00

    84

    Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną

    220,00

    85

    Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną

    121,00

    86

    Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną

    133,00

    87

    Zawartość kwasu masłowego metodą GC

    171,00

    88

    Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną

    220,00

    89

    Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną

    175,00

    90

    Obecność kwasu szczawiowego

    20,00

    91

    Kwasowość

    47,00

    92

    Kwasowość lotna

    133,00

    93

    Kwasowość ogólna

    47,00

    94

    Kwasowość plazmy

    86,00

    95

    Kwasowość tłuszczu

    47,00

    96

    Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych

    47,00

    97

    Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów

    67,00

    98

    Skład kwasów tłuszczowych metodą GC

    257,00

    99

    Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC

    304,00

    100

    Zawartość laktozy metodą grawimetryczną

    261,00

    101

    Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną

    261,00

    102

    Lepkość brzeczki słodowej

    20,00

    103

    Lepkość dekstryn

    175,00

    104

    Liczba diastazowa

    133,00

    105

    Liczba formolowa

    66,00

    106

    Liczba Hartonga

    128,00

    107

    Liczba jodowa

    86,00

    108

    Liczba Kolbacha

    133,00

    109

    Liczba kwasowa

    44,00

    110

    Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu

    86,00

    111

    Liczba nadtlenkowa

    86,00

    112

    Liczba nadtlenkowa w olejach

    66,00

    113

    Liczba opadania

    47,00

    114

    Liczba zmydlania

    44,00

    115

    Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną

    23,00

    116

    Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną

    86,00

    117

    Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)

    363,00

    118

    Zawartość mocznika

    111,00

    119

    Zawartość olejków eterycznych

    133,00

    120

    Zawartość azotanów lub azotynów metodą lC

    150,00

    121

    Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie

    175,00

    122

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową

    40,00

    123

    Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej

    163,00

    124

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków

    183,00

    125

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii

    40,00

    126

    Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych

    263,00

    127

    Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej

    407,00

    128

    Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana)

    40,00

    129

    Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    72,00

    130

    Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda ociekania

    50,00

    131

    Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda chemiczna

    150,00

    132

    Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    59,00

    133

    Masa netto towarów paczkowanych – badanie zgodnie z ustawą z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych

    79,00

    134

    Masa netto produktu (do 6 opakowań)

    23,00

    135

    Masa netto produktu (powyżej 6 opakowań)

    46,00

    136

    Masa odciekniętego produktu (do 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto

    23,00

    137

    Masa odciekniętego produktu (powyżej 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto

    46,00

    138

    Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka do 5 kg)

    46,00

    139

    Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka powyżej 5 kg)

    92,00

    140

    Zawartość farszu, udział składników stałych (do 6 opakowań jednostkowych)

    79,00

    141

    Zawartość farszu, udział składników stałych (powyżej 6 opakowań jednostkowych)

    157,00

    142

    Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie

    25,00

    143

    Zawartość patuliny metodą HPLC

    224,00

    144

    Obecność pektyn

    23,00

    145

    Zawartość pektyn test turbidymetryczny

    47,00

    146

    Obecność peroksydazy

    47,00

    147

    Oznaczanie pH

    23,00

    148

    Pienistość białka

    44,00

    149

    Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego

    44,00

    150

    Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl (kwas chlorowodorowy)

    99,00

    151

    Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów

    66,00

    152

    Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie

    26,00

    153

    Zawartość popiołu siarczanowego

    67,00

    154

    Zawartość popiołu konduktometrycznego

    36,00

    155

    Pozorna sucha masa

    47,00

    156

    Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu

    66,00

    157

    Zawartość proliny

    175,00

    158

    Zawartość przeciwutleniaczy

    276,00

    159

    Przepuszczalność

    23,00

    160

    Przewodność właściwa

    47,00

    161

    Przeźroczystość

    23,00

    162

    Zawartość pulpy wirówkowo

    23,00

    163

    Rozpraszalność

    44,00

    164

    Rozpuszczalność

    44,00

    165

    Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym

    44,00

    166

    Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie

    44,00

    167

    Zawartość sacharozy metodą chemiczną

    165,00

    168

    Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną

    86,00

    169

    Sedymentacja

    47,00

    170

    Zawartość siarczanów

    66,00

    171

    Obecność siarczanów (jakościowo)

    20,00

    172

    Siła diastatyczna

    357,00

    173

    Zawartość skrobi w przetworach mięsnych

    304,00

    174

    Zawartość skrobi metodą Eversa

    86,00

    175

    Obecność skrobi (jakościowo)

    23,00

    176

    Skuteczność pasteryzacji

    47,00

    177

    Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną

    175,00

    178

    Spływ brzeczki słodowej

    23,00

    179

    Stabilność koloidalna

    86,00

    180

    Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC

    304,00

    181

    Stopień przemiału

    44,00

    182

    Stopień rozdrobnienia

    44,00

    183

    Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie

    86,00

    184

    Zawartość substancji niezmydlających się

    177,00

    185

    Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie

    66,00

    186

    Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy

    47,00

    187

    Woda w miodzie metodą refraktometryczną

    23,00

    188

    Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu

    54,00

    189

    Zawartość szczawianów

    47,00

    190

    Szklistość ziarna

    47,00

    191

    Zawartość szkodników (ilościowo)

    31,00

    192

    Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)

    62,00

    193

    Obecność szkodników

    12,00

    194

    Obecność rozkruszka w miodzie

    79,00

    195

    Temperatura mięknięcia

    86,00

    196

    Temperatura topnienia

    86,00

    197

    Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba

    175,00

    198

    Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną

    66,00

    199

    Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną

    79,00

    200

    Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost

    66,00

    201

    Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta

    150,00

    202

    Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą

    113,00

    203

    Zawartość tłuszczu metodą ekstrakcyjno-wirówkową

     79,00

    204

    Zawartość tłuszczu w makaronie

    157,00

    205

    Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC

    215,00

    206

    Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC

    291,00

    207

    Zawartość waniliny

    171,00

    208

    Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową

    20,00

    209

    Zawartość węglanów

    86,00

    210

    Wilgotność destylacyjnie

    133,00

    211

    Wilgotność metodą Karla - Fischera

    133,00

    212

    Zawartość witaminy C

    121,00

    213

    Zawartość włókna surowego

    201,00

    214

    Zawartość wody i substancji lotnych w olejach

    47,00

    215

    Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach

    47,00

    216

    Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość

    86,00

    217

    Zawartość wolnego tłuszczu

    66,00

    218

    Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP

    86,00

    219

    Wskaźnik rozpuszczalności

    47,00

    220

    Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku

    26,00

    221

    Wskaźnik trwałości piany

    47,00

    222

    Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego

    86,00

    223

    Współczynnik ekstynkcji

    133,00

    224

    Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC

    150,00

    225

    Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC

    133,00

    226

    Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

    150,00

    227

    Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym

    86,00

    228

    Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)

    225,00

    229

    Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych

    225,00

    230

    Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym

    188,00

    231

    Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku

    150,00

    232

    Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego

    225,00

    233

    Zawartość mleczanów

    220,00

    234

    Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny

    175,00

    235

    Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym

    245,00

    236

    Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC

    253,00

    237

    Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle

    74,00

    238

    Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP

    209,00

    239

    Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów

    345,00

    240

    Zawartość triglicerydów kwasu enantowego

    224,00

    241

    Zawartość wapnia metodą miareczkową

    74,00

    242

    Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie

    99,00

    243

    Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej

    83,00

    244

    Zawartość ziaren wadliwych w kawie palonej

    79,00

    245

    Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej

    66,00

    246

    Zawartość zanieczyszczeń chmielu

    62,00

    247

    Zaziarnienie chmielu

    101,00

    248

    Współczynnik załamania światła

    23,00

    249

    Wyciąg wodny herbaty

    86,00

    250

    Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka

    29,00

    251

    Wyrównanie ziarna

    35,00

    252

    Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną

    86,00

    253

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych

    44,00

    254

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych

    47,00

    255

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku

    26,00

    256

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze

    175,00

    257

    Zawartość zanieczyszczeń organicznych

    86,00

    258

    Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych

    59,00

    259

    Zawartość zanieczyszczeń organicznych i/lub nieorganicznych w mące

    42,00

    260

    Zawartość ziaren nieobłuszczonych metodą wybierania

    59,00

    261

    Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją

    86,00

    262

    Zaśniecenie ziarna

    23,00

    263

    Zdolność pochłaniania wody

    44,00

    264

    Zmętnienie (NTU, FNU)

    26,00

    265

    Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu

    86,00

    266

    Zwilżalność

    47,00

    267

    Zdolność chłonięcia wody

    26,00

    268

    Obecność karagenu metodą reakcji barwnej

    23,00

    269

    Obecność karagenu metodą HPLC

    323,00

    270

    Zawartość żółtka jaja kurzego

    202,00

    271

    Zawartość żółtka jaja w napojach spirytusowych (likier jajeczny)

    314,00

    272

    Obecność karmelu metodą jakościową

    23,00

    273

    Zawartość barwników metodą HPLC – 1 barwnik

    87,00

    274

    Zawartość barwników z grupy Sudan I-IV oraz Para Red

    612,00

    275

    Zawartość wosków i estrów alkilowych kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych metodą GC

    314,00

    276

    Obecność steroli roślinnych w tłuszczu mlecznym metodą GC (metoda odwoławcza wymagająca przygotowania digitonianów steroli)

    1522,00

    277

    Obecność i/lub zawartość odpowiedników tłuszczu kakaowego (CBE) i tłuszczu mlecznego (MF) w wyrobach czekoladowych

    314,00

    278

    Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

    260,00

    279

    Liczba jodowa w olejach roślinnych metodą obliczeniową na podstawie analizy składu kwasów tłuszczowych

    260,00

    280

    Zawartość estrów metylowych i etylowych kwasów tłuszczowych

    255,00

    281

    Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu

    79,00

    282

    Zawartość owoców i warzyw z wadami

    79,00

    283

    Wielkość owoców i warzyw metodą pomiaru bezpośredniego

    79,00

    284

    Zawartość kwasu glutaminowego metodą reakcji enzymatycznej

    236,00

    285

    Wykrywanie obecności zafałszowań kawy mielonej

    64,00

    286

    Wykrywanie obecności mleka krowiego w serach owczych, kozich, w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą ogniskowania izoelektrycznego

    785,00

    287

    Obecność białek sarkoplazmatycznych identyfikowanego gatunku ryby

    550,00

    288

    Oznaczanie skuteczności homogenizacji

    64,00

    289

    Oznaczanie tożsamości mikroskopowej ziół i przypraw

    64,00

    290

    Udział pyłku przewodniego w miodzie pszczelim metodą mikroskopową

    197,00

    291

    Udział pyłków w miodzie pszczelim metodą mikroskopową

    314,00

    292

    Zawartość 2- monopalmitynianu glicerolu w oliwach metodą GC

    307,00

    293

    Różnica między HPLC ECN 42 a teoretycznym ECN 42 w oliwach

    217,00

    294

    Zawartość tokoferoli i/lub tokotrienoli metodą HPLC

    333,00

    295

    Zawartość pestycydów (karbendazym, tiabendazol) metodą HPLC

    169,00

    296

    Zawartość izopropanolu metodą GC

    45,00

    297

    Zawartość kurkuminy metodą HPLC

    117,00

    298

    Obecność kurkumy w makaronie metodą HPLC

    99,00

    299

    Zawartość kwasów omega-3 i omega-6 metodą GC

    260,00

    300

    Obecność soi metodą HPLC

    114,00

    301

    Zawartość słodzików metodą HPLC (aspartam, acesulfam K i sacharyna)

    134,00

    302

    Zawartość słodzików (neohesperydyna, neotam, sukraloza)

    197,00

    303

    Zawartość polioli (ksylitol, sorbitol, mannitol) metodą HPIC

    181,00

    304

    Obecność mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie metodą TLC

    181,00

    305

    Zawartość antocyjanów metodą HPLC

    181,00

    306

    Zawartość jednej z form postaci handlowej tuńczyka konserwowego

    79,00

    307

    Zawartość wysuszki w rybie mrożonej

    115,00

    308

    Zawartość ryby z wadami

    79,00

    309

    Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą spektrofotometryczną

    167,00

    310

    Zawartość makaronu zdeformowanego przed ugotowaniem

     40,00

    311

    Zawartość makaronu niewłaściwej długości przed ugotowaniem

     40,00

    312

    Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie

    47,00

    313

    Obecność melasu w miodzie

    47,00

    314

    Zawartość alfa-kwasów metodą HPLC

    362,00

    315

    Pektyny rozpuszczalne w wodzie

    314,00

    316

    Kwas winowy metodą HPLC

    236,00

    317

    Zawartość glikozydów stewiolowych metodą HPLC

    236,00

    318

    Zawartość cyklaminianu sodu metodą HPLC

    236,00

    319

    Obecność furfuralu

    47,00

    320

    Zawartość kuwertury w czekoladzie i wyrobach czekoladowych

    79,00

    321

    Zawartość przeciwzbrylacza

    236,00

    322

    Wskaźnik bezpieczeństwa cukru

    10,00

    323

    Uzysk cukru surowego

    10,00

    324

    Zawartość cukru ekstraktywnego

    134,00

    325

    Zawartość chrzanu

     75,00

    326

    Obecność MOM

    123,00

    327

    Zawartość MOM w przeliczeniu na MOM o zawartości wapnia 0,2%

    176,00

    328

    Identyfikacja surowców pochodzenia zwierzęcego metodą immunoenzymatyczną

    471,00

    329

    Zawartość soi metodą immunoenzymatyczną

    471,00

    330

    Wykrywanie dodatku mleka krowiego w produktach mleczarskich kozich i owczych metodą immunoenzymatyczną

    314,00

    Metody PCR

    Mięso i przetwory – własne startery

    331

    PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)

    296,00

    332

    PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)

    359,00

    333

    PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)

    422,00

    334

    PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)

    482,00

    335

    PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)

    691,00

    336

    PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)

    900,00

    Soja w przetworach mięsnych – własne startery

    337

    PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)

    379,00

    GMO

    338

    PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) – startery własne

    505,00

    339

    PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) – startery komercyjne

    844,00

    Ryby – własne startery

    340

    PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)

    452,00

    341

    Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

     78,00

    Oznaczenia mikrobiologiczne

    342

    Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych

     26,00

    343

    Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej

     26,00

    344

    Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych

     59,00

    345

    Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego

     59,00

    346

    Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych

     59,00

    347

    Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

     59,00

    348

    Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych

     63,00

    349

    Obliczanie strzępków pleśni – liczba Howarda

     63,00

    350

    Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych

     59,00

    351

    Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach

    101,00

    352

    Zawartość chloramfenikolu

    175,00

    353

    Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

     78,00

    Podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 października 2016 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2016r., poz. 1949).

    Wartości aktualne:

    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2017-01-01 ) « tę wersję właśnie oglądasz

    Wartości archiwalne:

    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2009-01-13 - 2016-12-31 )
    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2005-07-07 - 2009-01-12 )
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.